Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
debutový den
Pátek 22. září 2017, 20.00
Debutový den

Program

Johann Sebastian Bach: Preludium a fuga a moll, BWV 543Ernst Krenek: Opus 239 (pro lesní roh a varhany / for French horn and organ)Antonín Dvořák: Preludium D dur z B. 302Antonín Dvořák: Fuga g moll z B. 302Eugene Ysaye: Sonáta pro sólové housle G dur, op. 27, č. 1Olivier Messiaen: Appel InterstellaireJiří Najvar: Ave MariaJohann Sebastian Bach: Magnificat: Deposuit PotentesAntonín Dvořák: Biblické písně: Slyš, ó Bože, slyš modlitbu mouAntonín Dvořák: Biblické písně: Hospodin jest můj pastýřJiří Najvar: Ubi caritas

Debutový den letos představí čtyři neobyčejně úspěšné české hudebníky nejmladší generace, laureáty významných světových soutěží, kteří vystoupí s pestrým repertoárem sahajícím od hudby baroka až po 20. století. Téměř neznámé varhanní skladby Antonína Dvořáka posluchačům připomenou mistrovo absolventské vystoupení na varhanické škole v Praze v roce 1859.

Setkání po potlesku moderované Jiřím Vejvodou se všemi debutanty  proběhne po skončení koncertu přímo v sále.

  • Dress code: casual
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00
  • Setkání po potlesku

Interpreti

Olga Šroubková

Olga Šroubková se začala věnovat hře na housle již ve svých čtyřech letech, a to pod vedením své matky. Od osmi let studovala na Hudební škole hlavního města Prahy a na Gymnáziu Jana Nerudy, následně absolvovala Pražskou konzervatoř. V roce 2014 začala studovat na Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover. Na Soutěžní přehrávce konzervatoří a hudebních tříd gymnázií 2011 získala první cenu a titul absolutního vítěze a v roce 2013 se stala laureátkou mezinárodní soutěže BRAVO! v Belgii. Získala také první cenu a čtyři zvláštní ocenění na prestižní mezinárodní soutěži Rodolfo Lipizer Prize a první cenu na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro 2017. Od roku 2008 opakovaně vystupovalala v pražském Rudolfinu po boku Josefa Suka v rámci cyklu Josef Suk uvádí mladé talenty. Jako sólistka vystupuje s předními českými orchestry, mj. s PKF - Prague Philharmonia, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Od podzimu 2019 zastává post koncertní mistryně České filharmonie, a to jako vůbec první žena v historii tohoto tělesa.

Olga Šroubková - housle

Pavel Svoboda

Renomovaný varhaník Pavel Svoboda vystudoval Konzervatoř v Pardubicích a Akademii múzických umění v Praze u proslulého varhaníka a pedagoga Jaroslava Tůmy. Vzdělání si dále prohloubil na řadě interpretačních kurzů a na roční stáži u významného nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Je laureátem soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb v Lipsku, byl mj. vyznamenán Cenou interpretace Nadace Český hudební fond a první cenou a titulem Laureáta na Mezinárodní interpretační soutěži Brno. Spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane, jako sólista vystupuje s orchestry a účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí, mj. v Německu, Francii, Polsku a Číně. Věnuje se také hudebně-organizační činnosti, mj. jako dramaturg a umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v Dobrušce nebo jako předseda spolku Provarhany, který se zaměřuje na ochranu historických varhan.

Kateřina Javůrková

Úspěšná česká hornistka Kateřina Javůrková vystudovala Pražskou konzervatoř pod vedením legendárního Bedřicha Tylšara a ve vzdělání pokračovala na Akademii múzických umění v Praze u Zdeňka Divokého a Radka Baboráka. Na Pařížské konzervatoři absolvovala stáž pod vedením prof. Andrého Cazaleta. V roce 2009 vstoupila do orchestru PKF - Prague Philharmonia a od roku 2013 je rovněž členkou České filharmonie. Sólově vystupuje s významnými českými a zahraničními orchestry, např. s Orchestre de Paris, a věnuje se také komorní hudbě – mj. je zakládající členkou souboru Belfiato Quintet. Kateřina Javůrková je laureátkou mnoha prestižních mezinárodních soutěží: roku 2009 se umístila na prvním místě v mezinárodní soutěži Federico II di Svevia v Itálii a o čtyři roky později získala první cenu a titul Laureáta mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro.

Kateřina Javůrková - lesní roh

Petr Nekoranec

Tenorista Petr Nekoranec je jedním z mezinárodně nejúspěšnějších českých pěveckých talentů současnosti. Rodák z Nových Dvorů u Polné vystudoval obor klasický zpěv na Konzervatoři Pardubice a svoje vzdělání si dále prohlubuje u renomovaného italského tenoristy a pedagoga Antonia Carangela. Na mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech získal několik cen, stal se laureátem Soutěže Pražského jara a obsadil druhé místo v jedné z nejnáročnějších světových pěveckých soutěží, Concours International de Chant ve francouzském Toulouse. Roku 2014 se jako teprve dvaadvacetiletý stal členem proslulé Bavorské státní opery v Mnichově, kde vytvořil řadu rolí včetně titulní role v Rossiniho opeře Hrabě Ory. Hostoval v Teatro nuovo di Torino v Italii, v roce 2015 vystoupil v rámci festivalu Pražské jaro. Jeho koncertní repertoár zahrnuje mj. Mozartovo RequiemKorunovační mši.

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.