Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
recitál
Pondělí 18. září 2017, 20.00
Recitál

Program

Ludwig van Beethoven: Sonáta pro klavír č. 8 c moll, op. 13 „Patetická“Ludwig van Beethoven: Sonáta pro klavír č. 32 c moll, op. 111Fryderyk Chopin: Nokturno F dur, op. 15, č. 1Fryderyk Chopin: Barkarola Fis dur, op. 60Fryderyk Chopin: 4 Mazurky, op. 17Fryderyk Chopin: Andante spianato a Velká brilantní polonéza Es dur, op. 22

V rámci festivalové řady Recitál se letos představí legendární český klavírista Ivan Klánský. Pro své vystoupení na Dvořákově Praze zvolil díla dvou svých nejoblíbenějších autorů, velikánů světové klavírní literatury, Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina, jejichž hudbu dokáže tlumočit svým nezaměnitelným poetickým stylem.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Ivan Klánský

Vynikající český klavírista a pedagog Ivan Klánský vystudoval pražskou Akademii múzických umění. Již v rané fázi své umělecké dráhy se stal laureátem prestižních mezinárodních soutěží (Bolzano 1967, Neapol 1968, Lipsko 1968, Varšava 1970, Barcelona 1970, Fort Worth 1973, Santander 1976). Pravidelně koncertuje v Evropě, Asii, Austrálii, USA a Jižní Americe – celkový počet jeho vystoupení se blíží číslu pět tisíc. Je také vyhledávaným komorním hráčem, jeho jméno je dlouhodobě spojeno zejména se špičkovým souborem Guarneri Trio Prague. Svou interpretační činnost doplňuje mimořádně úspěšnou prací pedagogickou. Od roku 1983 je profesorem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, od roku 1997 tam působí jako vedoucí Katedry klávesových nástrojů. Od roku 1991 je profesorem Vysoké hudební školy ve švýcarském Luzernu. Vedl také mistrovské kurzy v Dublinu (1982–1986) a Bad Sulgau (od 1997).

Ivan Klánský - klavír

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.