Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata D dur, KV 311Antonín Dvořák: Klavírní skladby, op. 52Antonín Dvořák: Poetické nálady, op. 85 (výběr)Franz Schubert: Impromptus, op. 90, č. 1 a 2

Festival Dvořákova Praha představuje jednoho z nejlepších současných českých pianistů Ivo Kahánka, který je letos zároveň kurátorem celé komorní řady této přehlídky. Z programu jeho sólového vystoupení je patrné, že těžiště svého repertoáru směřuje především k hudbě doby romantismu – lze se o tom přesvědčit ve Dvořákových cyklech Poetické nálady a Klavírní skladby a ve dvou impromptech Franze Schuberta. Koncert zahájí klasicistní Mozartova Sonata D dur, která Kahánkovu interpretační sílu jednoznačně prokáže.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 21.30

Interpreti

Ivo Kahánek

Klavírista Ivo Kahánek patří k nejúspěšnějším českým interpretům současnosti. Po absolutoriu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a pražské AMU si vzdělání doplnil na proslulé londýnské Guildhall School a na řadě mistrovských kurzů. Ve svých pětadvaceti letech se stal absolutním vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Kromě sólových recitálů vystupuje s renomovanými orchestry (Česká filharmonie, BBC Symphony Orchestra, Orchestr WDR Kolín nad Rýnem) a dirigenty (Vladimir Ashkenazy, Pinchas Steinberg, Jiří Bělohlávek). V roce 2007 provedl na proslulém londýnském festivalu BBC Proms Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů. V listopadu 2014 vystoupil jako teprve druhý český klavírista v historii (po Rudolfu Firkušném) s Berlínskou filharmonií, a  to pod taktovkou Sira Simona Rattla. Na svém kontě má řadu ceněných nahrávek s díly Fryderyka Chopina, Leoše Janáčka aj. Jeho loňské CD s klavírními koncerty Dvořáka a Martinů letos prestižní britský hudební časopis BBC Music Magazine ocenil jako nahrávku roku v kategorii Koncert.

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.