Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Středa 15. září, 20.00

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Josef Suk: Praga, symfonická báseň, op. 26Camille Saint-Saëns: Klavírní koncert č. 5 F dur, op. 103, „Egyptský“Igor Stravinskij: Svěcení jara

Orchestr hlavního města Prahy FOK začíná v září druhou sezonu s novým šéfdirigentem Tomášem Braunerem. Na Dvořákově Praze ale bude také součástí premiérového vystoupení klavíristy Kita Armstronga, který se představí jako sólista Klavírního koncertu č. 5 od francouzského skladatele Camilla Saint-Saënse. Americký klavírista Kit Armstrong patří k mimořádným úkazům na současné hudební scéně. U hudby zakotvil navzdory širokým zájmům o vědu, jazyky a matematiku, kromě klavíru se věnuje také kompozici. Jeho vystoupení s FOK  je i realizací Armstrongova odloženého debutu v rámci řady Pro budoucnost, který se kvůli loňské pandemické situaci nemohl uskutečnit.

V samotném programu jako by orchestr vyrazil z domova na daleké cesty. Domov reprezentuje symfonická báseň Praga od Josefa Suka, který využil svůj lyricko-dramatický talent k oslavě českého hlavního města. Saint-Saënsův Klavírní koncert bývá označován jako „Egyptský“ – jednak ho skladatel napsal v Luxoru a také v něm více než kdy jindy nechal promlouvat svou lásku k exotické hudbě. Závěrečné Svěcení jara zavede koncert prostřednictvím hudby Igora Stravinského na ruský venkov k jeho dávným pohanským rituálům.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 21.50
  • Setkání po potlesku

Interpreti

Tomáš Brauner

Tomáš Brauner je jedním z nejrespektovanějších českých dirigentů své generace. Vystudoval Hudební fakultu AMU v Praze a absolvoval studijní stáž na vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst. V roce 2010 se stal laureátem Mezinárodní dirigentské soutěže Dimitrise Mitropoulose v Aténách. Uměleckou dráhu zahájil v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde premiéroval nebo nastudoval velký počet operních titulů (mj. La Gioconda, Don Giovanni, Jakobín a Turandot). V roce 2008 debutoval ve Státní opeře Praha s Verdiho Otellem, v letech 2013–2018 byl šéfdirigentem Plzeňské filharmonie, v letech 2014–2018 zároveň zastával pozici hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Pravidelně spolupracuje např. s Janáčkovou filharmonií Ostrava či Komorní filharmonií Pardubice. Hostuje na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Český Krumlov ad. Od sezony 2020/21 je šéfdirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Od sezony 2018/19 je zároveň šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

Tomáš Brauner - dirigent

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK byl založen roku 1934. Zkratka FOK od počátků existence tělesa vymezovala tři hlavní oblasti jeho činnosti: film, opera, koncert. Klíčovou osobností, formující špičkovou úroveň a mezinárodní renomé orchestru, byl dirigent Václav Smetáček, který stál v jeho čele celých třicet let (1942–1972). Z jeho nejvýznamnějších následovníků na postu šéfdirigenta jmenujme alespoň Jiřího Bělohlávka (1977–1990) a Jiřího Kouta (2006–2013). Od sezony 2020/21 tuto pozici zastává Tomáš Brauner. K plejádě špičkových světových sólistů, s nimiž orchestr vystoupil, patří např. David Oistrach, Arthur Rubinstein, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovič, Edita Gruberová či Renée Fleming. Kromě pravidelných vystoupení ve své domovské Smetanově síni pražského Obecního domu orchestr hostuje i na zahraničních pódiích. Dosud navštívil většinu evropských zemí, Japonsko, USA, Jižní Ameriku, Koreu, Turecko, Izrael a další země.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Kit Armstrong

Osmadvacetiletý americký klavírista Kit Armstrong je přes svůj nízký věk pozoruhodně vyzrálou renesanční osobností. Jeho mnohostranný talent se projevoval již od dětství: v pěti letech začal hrát na klavír, v devíti dokázal plynně hovořit čtyřmi světovými jazyky a jako desetiletý měl již na svém kontě celou řadu vlastních hudebních kompozic včetně jedné symfonie. Na několika amerických univerzitách se rovněž věnoval studiu matematiky, fyziky a biologie, roku 2012 získal v Paříži titul magistra přírodních věd. Svou hvězdnou pianistickou kariéru zahájil v osmi letech a od té doby vystoupil s řadou významných světových orchestrů, z nichž jmenujme alespoň lipský Gewandhausorchester či londýnský Philharmonia Orchestra, a dirigentů jako Riccardo Chailly, Christoph von Dohnányi, Manfred Honeck, Charles Mackerras a Kent Nagano. Od roku 2005 je jeho mentorem legendární klavírista Alfred Brendel. Se sólovými recitály dosud vystoupil ve většině evropských metropolí.

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.