Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Sobota 17. září 2016, 11.00
Dvořák matiné

Program

Antonín Dvořák: Vodník, op. 107, symfonická báseň na motivy K. J. ErbenaAntonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll, op. 95 „Z Nového světa“

Koncert renomovaného belgického orchestru Anima Eterna Brügge s dirigentem Jos Van Immerseelem slibuje nevšední posluchačský zážitek: stěžejní dílo Dvořákovy Prahy, symfonie Z Nového světa, zazní v rámci festivalu poprvé v provedení na dobové nástroje. Neméně objevné bude jistě také autentické provedení symfonické básně Vodník, která je triumfem Dvořákovy zvukové imaginace.

Koncert je součástí rodinného dne.

11.00, Rudolfinum, Dvořákova síň
Anima Eterna Brugge, Jos van Immerseel

Tradiční matiné představí Dvořákovu Novosvětskou v neobvyklém provedení na dobové nástroje.
VSTUPNÉ 190 – 590 Kč

13.30–16.45, Rudolfinum
Výprava s Novosvětskou na Měsíc

Putování vesmírem na Měsíc v rámci čtyř hudebních a výtvarně-dramatických dílen, ve kterých se děti vedené lektory detailněji seznámí s Dvořákovou nejslavnější symfonií „Z Nového světa“.
ZDARMA

13.30–14.30, Rudolfinum, schody
Open Air: Jazz Band České filharmonie

Dvořákova díla převlečená do zcela jiného hávu vás zajisté překvapí. V netradičním jazzovém pojetí zazní jeho nejslavnější Novosvětská symfonie nebo symfonická báseň Vodník. Jistě poznáte i některé Slovanské tance či Humoresku. Ve skvělé interpretaci si vychutnáte také hudbu Petra Skoumala nebo známé lidové písně, určené jak dospělým, tak i malým posluchačům.
ZDARMA

15.00–15.30, Rudolfinum, schody
Open Air: Příliš mnoho saxofonů

O další překvapení se postará soubor netradičně složený výhradně z hráčů na saxofon. Repertoár orchestru tvoří skladby našich i světových autorů jako jsou Jaroslav Ježek, George Gershwin, Claude Debussy, Antonín Dvořák, Scott Joplin a další. Členy orchestru jsou především současní a bývalí žáci ZUŠ Jana Hanuše v Praze 6 Břevnově.
ZDARMA

17.00, Rudolfinum, Dvořákova síň
Igudesman & Joo: A nyní Mozart!

Skvělí instrumentalisté a fenomenální hudebníci Igudesman & Joo během sobotního odpoledne nehlédnou s dětmi a jejich rodiči poněkud nevážně do světa „vážné“ hudby.
VSTUPNÉ 190 – 490 Kč

  • Dress code: casual
  • Uzavření sálu: 10.55
  • Konec koncertu: 12.00

Interpreti

Anima Eterna Brügge

Belgický orchestr Anima Eterna Brügge patří k nejvýznamnějším evropským tělesům zabývajícím se tzv. historicky poučenou interpretací. Byl založen roku 1987 v Bruggách dirigentem Jos van Immerseelem a počet jeho členů se pohybuje v závislosti na právě prováděném repertoáru, který sahá od Monteverdiho ke Gershwinovi, mezi sedmi a osmdesáti hudebníky. Hlavním záměrem orchestru není ani tak objevování dosud neznámých hudebních děl, ale spíše snaha o pokud možno historicky věrnou reprodukci skladeb klasického repertoáru, a to nejen z hlediska volby dobových nástrojů. Významnou roli hrají i další aspekty, jimiž jsou způsob hry, tempo, zvuková rovnováha orchestru či akustické podmínky prostoru, pro který bylo dílo komponováno. Orchestr za necelých třicet let své existence získal vynikající mezinárodní renomé a pravidelně koncertuje na nejvýznamnějších koncertních pódiích. Intenzivně se věnuje také nahrávací činnosti, z níž jmenujme alespoň pozoruhodný komplet Schubertových symfonií nebo nedávno realizovanou nahrávkou skladeb Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

Anima Eterna Brügge

Jos van Immerseel

Belgický dirigent a multiinstrumentalista, čerstvý sedmdesátník Jos van Immerseel, je jednou z nejvšestrannějších postav současné hudební scény. V počátcích své umělecké dráhy se jako hráč na varhany a cembalo věnoval především interpretaci renesančního a barokního repertoáru. Později okruh svého zájmu rozšířil také na hudbu klasicistní a raně romantickou. I v této sféře získal vynikající renomé, zejména v mozartovském a beethovenovském klavírním repertoáru, s nímž vystupuje na významných koncertních pódiích po celé Evropě. V roce 1987 založil orchestr historických nástrojů Anima Eterna, v jehož čele stojí dodnes. Realizoval řadu vysoce ceněných nahrávek, ať už jako sólista (např. komplet Beethovenových klavírních koncertů), jako hráč v komorních ansámblech (mj. klavírní tria Franze Schuberta), nebo jako dirigent. Věnuje se také pedagogické činnosti, zejména jako profesor na Královské konzervatoři v Antverpách, kde vede mistrovské kurzy zaměřené na hru na historické nástroje.

Jos van Immerseel - dirigent

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.