Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Středa 14. září 2016, 20.00
Světové orchestry

Program

Georgs Pelecis: "Janus"Antonín Dvořák: Notturno H dur pro smyčcový orchestr, op. 40, B. 47Astor Piazzolla / Leonid Desyatnikov: Cuatro Estaciones PorteñasAlfred Schnittke: Concerto grosso č. 1

Vystoupení proslulého souboru Kremerata Baltica je jedním z očekávaných vrcholů letošního ročníku Dvořákovy Prahy. Na stylově značně rozmanitém repertoáru bezpochyby opět dokáže svoji schopnost strhující reprodukce hudby napříč žánry a slohovými epochami.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Kremerata Baltica

Soubor Kremerata Baltica si za necelých dvacet let své existence vydobyl výjimečné postavení mezi světovými komorními orchestry. Je známý jak pro svoji neortodoxní dramaturgii, zahrnující díla mnoha žánrů a stylů včetně tvorby současných autorů, tak díky svému entuziasmu, zjevné radosti ze hry a strhujícímu hudebnímu projevu. Soubor, založený roku 1997 houslistou Gidonem Kremerem, se skládá z mladých talentovaných hudebníků z pobaltských zemí – odtud i název tělesa. Orchestr každoročně absolvuje na sedm desítek koncertů v mnoha zemích Evropy, Severní i Jižní Ameriky a Asie. Pravidelně vystupuje na nejvýznamnějších koncertních pódiích, jakými jsou např. Carnegie Hall (New York), Musikverein (Vídeň) nebo Royal Albert Hall (Londýn), a spolupracuje s interprety náležejícími k současné světové špičce (Michail Pletnev, Jevgenij Kissin, Martha Argerich, Vadim Repin, Yo-Yo Ma, Mischa Maisky, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Christoph Eschenbach, Kent Nagano, Vladimir Ashkenazy aj.). Kremerata Baltica se intenzivně věnuje i nahrávací činnosti. Na svém kontě má přes třicet alb, z nichž řada je ověnčena prestižními cenami včetně Grammy Award a ECHO Klassik.

Kremerata Baltica

Gidon Kremer

Lotyšský houslista a dirigent Gidon Kremer patří k nejpozoruhodnějším osobnostem současné hudební scény; často bývá označován za jednoho z nejoriginálnějších hudebníků své generace. Hře na housle se věnuje od čtyř let. Vystudoval nejprve Hudební školu v Rize a ve vzdělávání dále pokračoval na proslulé Moskevské státní konzervatoři, kde se stal žákem legendárního Davida Oistracha. Jeho strmou mezinárodní kariéru odstartovalo v roce 1969 vítězství v Paganiniho soutěži v Janově a o rok později v Čajkovského mezinárodní soutěži v Moskvě. V roce 1997 založil soubor Kremerata Baltica, s nímž pravidelně vystupuje na nejvýznamnějších světových koncertních pódiích. Kremerův repertoár je neobyčejně rozsáhlý: zahrnuje jak všechna významná díla klasického repertoáru od Bacha a Vivaldiho až po 20. století, tak tvorbu skladatelů současných, z nichž někteří mu svá díla přímo věnovali (Sofia Gubaidulina). Kremer je rovněž častým hostem nahrávacích studií. Dosud pořídil více než 120 nahrávek, z nichž mnohé získaly významná mezinárodní ocenění.

Gidon Kremer - housle

Clara-Jumi Kang

Německá houslistka korejského původu Clara-Jumi Kang patří k nejnadějnějším talentům mladé generace interpretů. Hře na housle se věnuje od tří let a již o rok později začala studovat pod vedením Valerije Gradova na Vysoké hudební škole v Mannheimu. V šesti letech byla časopisem Die Zeit označena za „zázračné dítě“ – v té době již za sebou měla debut s Hamburským symfonickým orchestrem. V sedmi letech se přestěhovala do Spojených států amerických, kde získala nejvyšší možné stipendium na proslulé hudební škole Juilliard School. Své vzdělání si později doplnila na vysokých školách v Berlíně a Mnichově. V roce 2009 se stala laureátkou Mezinárodní hudební soutěže v Soulu a získala druhou cenu na Mezinárodní houslové soutěži Josepha Joachima v Hannoveru, o rok později se stala vítězkou Mezinárodní houslové soutěže v Indianapolis. Představila se již na řadě významných světových pódií, kde spolupracovala s renomovanými orchestry a dirigenty, jako jsou např. Kremerata Baltica s Gidonem Kremerem, Moskevští virtuosové s Vladimirem Spivakovem nebo Orchestr Mariinského divadla s Valerijem Gergijevem.

Clara-Jumi Kang - housle

Martynas Stakionis

Martynas Stakionis - dirigent

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.