Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Pátek 16. září 2016, 20.00
Den D

Program

Johann Sebastian Bach: Partita pro sólové housle č. 2 d moll, BWV 1004Franz Schubert: Sonáta pro klavír č. 19 c moll, D. 958Antonín Dvořák: Sonatina pro housle a klavír G dur, op. 100, B. 183César Franck: Sonáta pro housle a klavír A dur, M. 8

V rámci debutového dne Dvořákovy Prahy se letos představí dva interpreti, kteří mají přes svůj mladý věk na svém kontě již úctyhodnou řadu úspěchů i zkušenost z předchozí společné spolupráce. Švýcarský klavírista Louis Schwizgebel a americký houslista Benjamin Beilman zvolili pro svůj pražský debut atraktivní, rozmanitý program, v němž si každý posluchač najde „to své“.

  • Dress code: casual
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00
  • Setkání po potlesku

Interpreti

Louis Schwizgebel

Letos devětadvacetiletý švýcarský klavírista Louis Schwizgebel se narodil v Ženevě. Studoval u Brigitte Meyer v Lausanne a Pascal Devoyona v Berlíně, později na proslulé Juilliard School u Emanuela Axe a vzdělání si doplnil na Královské hudební akademii v Londýně. Je laureátem několika mezinárodních interpretačních soutěží. Pravidelně vystupuje jak v rodném Švýcarsku, tak v řadě dalších evropských zemí, kde spolupracuje s významnými orchestry (London Philharmonic, BBC Symphony, Vienna Symphony, Orchestre National de Lyon) a dirigenty (Fabio Luisi, Marek Janowski, Leonard Slatkin). Věnuje se také interpretaci komorní hudby. V roce 2014 debutoval na proslulém hudebním festivalu BBC Proms, kde s velkým ohlasem provedl Prokofjevův Klavírní koncert č. 1. Vynikající kritiky sklidil také za své sólové album Poems s hudbou M. Ravela, F. Liszta, H. Holligera a F. Schuberta.

Louis Schwizgebel - klavír

Benjamin Beilman

Šestadvacetiletý americký houslista Benjamin Beilman pochází z Washingtonu. Studoval na Hudebním institutu v Chicagu, Curtisově hudebním institutu a Kronbergské akademii. Je držitelem řady významných mezinárodních ocenění, mj. ceny London Music Masters z roku 2012. V roce 2011 pořídil pro nakladatelství Analekta soubornou nahrávku houslových sonát Sergeje Prokofjeva. Beilman již vystoupil s řadou renomovaných orchestrů (mj. London Philharmonic, Tonhalle Orchestra Zürich, San Francisco Symphony) a dirigentů (Y. Nézet-Séguin, Sir Neville Marriner ad.). Beilman je zaníceným interpretem komorní hudby: pravidelně spolupracuje s Chamber Music Society v New Yorku a účastní se festivalů zaměřených na tuto hudební sféru (např. Verbier Festival). Absolvoval již řadu sólových recitálů v prestižních koncertních síních jako Carnegie Hall či Wigmore Hall.

Benjamin Beilman - housle

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.