Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Úterý 17. září 2019, 20.00
Česká filharmonie

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Petr Iljič Čajkovskij: Serenáda pro smyčce C dur, op. 48Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr A dur, op. 33Petr Iljič Čajkovskij: Symfonie č. 5 e moll, op. 64

Záměr upozornit v rámci letošního ročníku Dvořákovy Prahy na umělecké i lidské vztahy mezi Antonínem Dvořákem a Petrem Iljičem Čajkovským se výmluvně odráží v dramaturgii druhého koncertu České filharmonie v rámci festivalu, jehož program je složen výhradně z děl ruského mistra. Česká filharmonie jako rezidenční orchestr Dvořákovy Prahy se představí se svým šéfdirigentem, specialistou na ruskou hudbu, Semyonem Bychkovem v Čajkovského Serenádě pro smyčce a Páté symfonii. Ve známých Variacích na rokokové téma jsme pozvali sólistu, s nímž se na festivalu nesetkáváme poprvé: francouzský violoncellista a velký propagátor tohoto hudebního nástroje Gautier Capuçon je publikem i odbornou kritikou vysoce oceňován za svůj jedinečný interpretační styl, kombinující technickou suverenitu s kultivovaným výrazem a mimořádnou zvukovou kulturou.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.10

Interpreti

Česká filharmonie

Česká filharmonie je nejvýznamnější český orchestr a dlouhodobě patří k nejuznávanějším reprezentantům české kultury na mezinárodní scéně. Počátek její bohaté historie je spojen se jménem Antonína Dvořáka, který 4. ledna 1896 dirigoval koncert zahajující činnost tělesa. Jakkoli záběr orchestru zahrnuje širokou škálu základního světového repertoáru, nejčastěji je vyhledáván pro výsostnou interpretaci děl českých klasiků, jejíž tradici budovaly špičkové dirigentské osobnosti (mj. Talich, Kubelík, Ančerl, Neumann, Bělohlávek). K nejvýznamnějším počinům orchestru z poslední doby patří realizace kompletu nahrávek Čajkovského orchestrálních skladeb se Semyonem Bychkovem pro vydavatelství Decca. Česká filharmonie je od počátku existence festivalu Dvořákova Praha jeho rezidenčním orchestrem a od roku 2018 rovněž držitelkou Ceny Antonína Dvořáka za propagaci a popularizaci české klasické hudby v zahraničí i v České republice.

Česká filharmonie

Gautier Capuçon

Je považován za jednoho z nejvýraznějších violoncellistů své generace. Narodil se roku 1981 ve francouzském Chambéry a hudbě se věnoval od svých pěti let. Hru na violoncello studoval na Národní konzervatoři hudby a tance v Paříži a později u proslulého Heinrich Schiffa ve Vídni. Je laureátem mnoha prestižních ocenění na mezinárodních soutěžích včetně Mezinárodní soutěže André Navarry. Vystupuje na nejvýznamnějších koncertních pódiích, kde spolupracuje s mnoha špičkovými dirigenty (John Eliot Gardiner, Daniel Barenboim, Valerij Gergijev) a orchestry (Berlínští filharmonikové, London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig). Věnuje se také komorní hudbě, často ve spolupráci se svým bratrem Renaudem (housle). Capuçon se na Dvořákově Praze neobjeví poprvé. V roce 2009 zde s velkým ohlasem provedl Dvořákův Violoncellový koncert h moll a roku 2012 se podílel na interpretaci Beethovenova Trojkoncertu.

Gautier Capuçon - violoncello

Semyon Bychkov

Semyon Bychkov patří k nejžádanějším dirigentům současnosti. Je vyhledáván pro jasný interpretační názor na prováděné dílo a důraz na krásu zvuku. Narodil se roku 1952 v tehdejším Leningradu, kde také vystudoval konzervatoř. Po emigraci ze Sovětského svazu do Spojených států v 70. letech si brzy získal vynikající mezinárodní renomé. Dlouhodobě spolupracuje s nejlepšími světovými orchestry, jako jsou Vídeňská, Berlínská a Mnichovská filharmonie, Orchestr lipského Gewandhausu, Londýnský symfonický orchestr, Newyorská filharmonie aj. Intenzivně se věnuje také operní hudbě – diriguje mj. v Metropolitní opeře v New Yorku, ve Vídeňské státní opeře, v madridském Teatro Real, milánské La Scale a v Národní pařížské opeře, v nichž nastudoval množství titulů od Mozartova Dona Giovanniho až po Straussovu Elektru. Bohatá je také jeho diskografie. Vysoce ceněné jsou zejména jeho vynikající nahrávky Verdiho Requiem a Wagnerova Lohengrina nebo komplet Brahmsových symfonií. Od sezony 2018/2019 je šéfdirigentem České filharmonie.

Zdroj: Česká filharmonie

Semyon Bychkov - dirigent

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.