Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Pátek 16. září 2022, 12.00
Pro budoucnost

Pro studenty základních uměleckých škol, konzervatoří, Akademie múzických umění v Praze a studenty jiných umělecky zaměřených škol nabízíme vstupenku zvýhodněnou o 50 %. Pro získání slevového kódu nás prosím kontaktujte na adrese vstupenky@dvorakovapraha.cz.

Cena vstupenek

200 Kč

Program

Požadovaný studijní repertoár

Ke stažení ZDE.

Zájemci o aktivní účast se mohou přihlásit formou zaslání svého uměleckého životopisu v délce maximálně 900 znaků na mail stehlikova@dvorakovapraha.cz, a to nejpozději do 31. 7. 2022. Věková hranice pro účast je 25 let.

Forma veřejného mistrovského kurzu je dalším příspěvkem Akademie klasické hudby v rámci Dvořákovy Prahy v úsilí o prohlubování uměleckého vzdělávání. Jako doprovodný program programové řady Pro budoucnost dává příležitost mladým umělcům setkat se u nástroje s mimořádnou uměleckou osobností a konzultovat vlastní pohled na interpretované dílo s umělci, jejichž zkušenosti z velkých mezinárodních pódií jsou neocenitelné. Mistrovský kurz je i jedinečnou příležitostí po publikum nahlédnout do finální fáze přípravy interpretace. Není klasickou výukou, ale výměnou uměleckých názorů. Je vzrušujícím obrazem poslední přípravné fáze mladého interpreta před okamžikem, než s připraveným interpretačním tvarem vstoupí do koncertní arény, aby svůj umělecký názor sdělil publiku.

Tím, kdo provede mladé trumpetisty světem vybrané hudební tvorby dne 16. 9. 2022 od 12.00 hodin v Sále Martinů, bude trumpetista Sergei Nakariakov.

  • Dress code: casual
  • Uzavření sálu: 11.55
  • Konec koncertu: 15.00

Interpreti

Sergei Nakariakov

Sergei Nakarjakov hraje na trubku tak, jak my ostatní dýcháme – když se nám poštěstí.“ (San Francisco Chronicle)

Izraelsko-ruský hráč na trubku Sergei Nakariakov se etabloval jako jeden z nejvyhledávanějších trumpetistů na mezinárodní scéně. Díky vzácné kombinaci ohromující virtuozity, lahodného a sametově zabarveného zvuku a hluboce procítěné interpretace bývá nazýván Paganinim trubky či Carusem trubky. Jako jediný rovněž na koncertních pódiích prosazuje křídlovku. Udržuje dlouholeté vztahy s mnoha předními světovými orchestry, dirigenty a instrumentalisty.

Jeho repertoár pokrývá nejen celou škálu původní literatury pro trubku, ale neustále jej rozšiřuje o další oblasti včetně množství pozoruhodných transkripcí či zcela nových děl, která na jeho objednávku vytvořili skladatelé Peter Ruzicka, Uri Brener, Enjott Schneider a Jörg Widmann. Přitom neustává v hledání stále nových hudebních výrazových prostředků.

V Sergeiovi Nakariakovovi našel Widmann sólistu, kterému mohl napsat téměř nehratelný sólový part.“ (Online Music Magazin)


Nakariakov má na kontě vystoupení s řadou nejuznávanějších světových dirigentů, mezi které patří například Christoph Eschenbach, Jurij Těmirkanov, Jiří Bělohlávek, Jaap van Zweden, Jurij Bašmet, Sir Neville Marriner, Mikhail Pletnev, Dmitri Sitkovetsky, Kent Nagano, Vladimir Ashkenazy, Hugh Wolff a Ton Koopman, stejně jako s významnými orchestry. Kromě toho na komorních projektech pravidelně spolupracuje s mnoha předními světovými sólisty, jakými jsou Vadim Repin, Martha Argerich, Mischa Maisky, Emmanuel Pahud, Julian Rachlin či Dmitri Sitkovetsky. Klavíristky Maria Meerovitch a její sestra Vera Okhotnikova pak představují osobnosti, s nimiž ho pojí dlouholeté přátelství i hudební spolupráce.

Diskografie Sergeie Nakariakova u společnosti Teldec Classics International (Warner) sklízí nadšené ohlasy veřejnosti i kritiky a zahrnuje nejslavnější původní repertoár pro trubku i četné úpravy pro trubku a křídlovku.

Sergei Nakariakov se narodil ve městě Gorkij (dnes Nižnij Novgorod). V šesti letech začal hrát na klavír, ale později přešel k trubce. Velkou oporou mu byl jeho otec Mikhail Nakariakov, který pro trubku upravil mnoho skladeb původně určených jiným nástrojům, a pro syna tak vytvořil jedinečný repertoár. Předal mu rovněž své technické znalosti a pomohl mu ještě více rozvinout jeho výjimečný cit pro hudbu.

Sergei Nakariakov hraje na trubku a harmoniku italského výrobce AR Resonance a na křídlovku pařížské značky Antoine Courtois.

Sergei Nakariakov - trubka

Stanislav Gallin

Stanislav Gallin vystudoval Hudební gymnázium v Petrohradě, AMU v Praze a VŠMU v Bratislavě. Vzdělání si doplnil během studijního pobyt v salcburském Mozarteu a na řadě mistrovských kurzů, mj. u Lazara Bermana. Vystupuje na koncertních pódiích nejen v České republice a v Rusku, ale i v dalších evropských zemích, USA, Asii a Africe. Jako sólista se představil mj. s orchestrem Petrohradské filharmonie, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia či Bruno Walter Symphony Orchestra. Spolupracuje s dirigenty Tomášem Braunerem, Jackem Martinem Händlerem, Jakubem Hrůšou, Vahanem Mardirossianem, Ondřejem Vrabcem, Peterem Vrábelem aj. Je zakládajícím členem Orbis Tria, které se během roku 2009 zařadilo mezi nejúspěšnější evropské soubory své generace, když se stalo laureátem čtyř mezinárodních soutěží, včetně jedné z nejprestižnějších – International Chamber Music Competition v německém Hamburku. Od roku 2009 působí na pražské AMU jako odborný asistent na katedře klavírní spolupráce.

Stanislav Gallin - klavírní doprovod

Sál Bohuslava Martinů

Koncertní sál Bohuslava Martinů je součástí historicky cenného Lichtenštejnského paláce, který se nachází přímo naproti kostelu sv. Mikuláše v horní části Malostranského náměstí. S kapacitou 200 osob je především využíván pro komornější kulturní akce a absolventská vystoupení. Lichtenštejnský palác je od roku 1993 sídlem Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění (HAMU) v Praze.