Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Sobota 17. září 2022, 20.00
Dvořák Collection Komorní řada

Vstupenky na tento koncert lze zakoupit on-line nebo ve vstupenkovém centru v Rudolfinu. Vstupenky nelze zakoupit v Anežském klášteře. 

Ceny vstupenek

490 — 390 Kč

Program

Alexander Zemlinsky: Smyčcový kvartet č. 3, op. 19Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 1 A dur, op. 2, B. 8Ludwig van Beethoven: Smyčcový kvartet č. 9 C dur, op. 59, č. 3 „Razumovský“

První kvartet, druhý opus, tónina A dur a takřka jedenadvacetiletý Antonín Dvořák – navzdory číslům a písmenům, která pobízejí k hříčkám, představuje Smyčcový kvartet č. 1 mnohem víc než pouhou hříčku začínajícího skladatele. Dvořák Collection a Komorní řada zaznamenají s Dvořákovým prvním kvartetním dílem zvládnutou formu i lyrický romantismus ovlivněný stylem Franze Schuberta. Z díla mladého skladatele již jasně proniká na povrch jeho smysl pro melodie položené na pregnantním rytmu doprovodu. Hudba plyne kupředu s odzbrojující samozřejmostí, která se rovněž stane typickým prvkem Dvořákovy zralé tvorby. 

Zemlinského kvarteto uvede koncert kompozicí autora, od nějž ansámbl převzal své jméno. Skladatel, dirigent a také hudební ředitel Nového německého divadla v Praze vytvořil Smyčcovým kvartetem č. 3 dílo srovnatelné s Leošem Janáčkem, Bélou Bartókem či Albanem Bergem. Program koncertu završí velká klasika v podobě Smyčcového kvartetu č. 9 C dur od Ludwiga van Beethovena. Třetí z kvartetů, které si u skladatele objednal hrabě Andrej Kirillovič Razumovskij, ještě stupňuje náročnost předchozích dvou skladeb. Hudba považovaná v době svého vzniku za takřka nehratelnou, dnes oslňuje účinkem srovnatelným s velkými symfoniemi.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19:55
  • Konec koncertu: 21:50

Interpreti

Zemlinského kvarteto

Zemlinského kvarteto již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. Zvítězilo na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux (2010), je laureátem Pražského jara a mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu a v Londýně, kde zároveň získalo Cenu publika. Zvítězilo i na dalších kvartetních soutěžích (Beethovenův Hradec, New Talent Bratislava, soutěž Nadace B. Martinů Praha). V roce 2005 byla souboru udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni. Kvarteto vystoupilo v rámci svých turné již na čtyřech kontinentech. Jeho repertoár zahrnuje více než 350 děl předních českých i světových skladatelů. Po úspěchu prvních dvou CD s českou hudbou podepsalo Zemlinského kvarteto exkluzivní nahrávací kontrakt s francouzskou firmou Praga Digitals. Pro ni natočilo celkem devatenáct titulů včetně kompletních smyčcových kvartetů A. Dvořáka. Sada čtyř CD s Dvořákovou ranou kvartetní tvorbou získala prestižní francouzské ocenění „Diapason d´Or“. Soubor také vytvořil množství nahrávek pro Český rozhlas.

Během studií na pražské konzervatoři a na AMU v Praze soubor vedli členové renomovaných českých komorních těles – Kvarteta hl. m. Prahy, Talichova, Kocianova a Pražákova kvarteta, později pak soubor studoval u legendárního pedagoga a primária LaSalle Quartet Waltera Levina. V letech 2006-11 členové Zemlinského kvarteta působili jako asistenti na Musikakademie Basel (Švýcarsko), pedagogicky i organizačně se podíleli na Mezinárodní hudební akademii v Plzni (2005-2010) a v rámci svých turné vedou mistrovské kurzy pro studenty všech věkových kategorií. F. Souček a P. Holman jsou též profesory Pražské konzervatoře. 

Zdroj: Zemlinského kvarteto

Zemlinského kvarteto

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.