Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Úterý 11. září 2018, 20.00
Komorní řada

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Smyčcový kvartet č. 22 B dur, K. 589Béla Bartók: Smyčcový kvartet č. 6, Sz. 114Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 12 F dur, op. 96, B. 179, „Americký“

Špičková kvartetní díla tří různých období – tak by bylo možno ve stručnosti charakterizovat dramaturgii koncertu v atraktivním prostředí Anežského kláštera. Vedle vrcholného klasicismu reprezentovaného jedním z Mozartových pozdních kvartetů věnovaných pruskému králi, jenž byl údajně vynikajícím violoncellistou, zazní proslulé dílo Dvořákova amerického období považované za jednu z nejznámějších skladeb kvartetní literatury vůbec. Éru moderny pak zastoupí poslední kvartet Bély Bartóka. Náročného programu se s perfekcionismem sobě vlastním zhostí věhlasný londýnský soubor Belcea Quartet.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Belcea Quartet

Belcea Quartet byl založen roku 1994 v Londýně a s obdivuhodnou rychlostí si získal výsadní postavení mezi předními kvartetními soubory mladé generace. Jeho repertoár zahrnuje širokou paletu děl počínaje mistry vídeňského klasicismu přes hudbu 19. a 20. století až po premiérová uvedení skladeb současných autorů. V roce 2001 soubor obdržel cenu prestižního časopisu Gramophone za nejlepší debutové album, v letech 2001–2006 byl rezidenčním kvartetem londýnské Wigmore Hall. Je pravidelným hostem mnoha mezinárodních festivalů (Edinburgh, Cheltenham, Aldeburgh, Lucern) a během své dosavadní dráhy absolvoval úspěšná turné po Holandsku, Anglii, Austrálii, Americe, Japonsku, Itálii, Německu a Švýcarsku. K jeho vysoce ceněným nahrávkám patří Schubertovy, Brahmsovy a Mozartovy smyčcové kvartety, od roku 2014 se soubor věnuje ambicióznímu projektu souborné nahrávky kvartetního díla Ludwiga van Beethovena. 

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.