Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Pondělí 9. září 2019, 20.00
Dvořák Collection Světové orchestry

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Antonín Dvořák: Nokturno H dur, op. 40, B. 47Antonín Dvořák: Klavírní koncert g moll, op. 33, B. 63Antonín Dvořák: Symfonie č. 7 d moll, op. 70, B. 141

Není mnoho klavíristů, kteří mají ve svém standardním repertoáru technicky a interpretačně mimořádně náročný Dvořákův Klavírní koncert g moll. Klavírního partu se v originální skladatelově verzi ujme jeden z nejvýraznějších představitelů střední klavíristické generace Ivo Kahánek. Partnerem mu bude Essenská filharmonie, která pod taktovkou svého hudebního ředitele a šéfdirigenta Tomáše Netopila, patřícího k mezinárodně nejúspěšnějším a nejuznávanějším českým dirigentům současnosti, zahraje také Dvořákovu působivou sedmou symfonii.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 21.50
  • Setkání po potlesku

Interpreti

Ivo Kahánek

Klavírista Ivo Kahánek patří k nejúspěšnějším českým interpretům současnosti. Po absolutoriu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a pražské AMU si vzdělání doplnil na proslulé londýnské Guildhall School a na řadě mistrovských kurzů. Ve svých pětadvaceti letech se stal absolutním vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Kromě sólových recitálů vystupuje s renomovanými orchestry (Česká filharmonie, BBC Symphony Orchestra, Orchestr WDR Kolín nad Rýnem) a dirigenty (Vladimir Ashkenazy, Pinchas Steinberg, Jiří Bělohlávek). V roce 2007 provedl na proslulém londýnském festivalu BBC Proms Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů. V listopadu 2014 vystoupil jako teprve druhý český klavírista v historii (po Rudolfu Firkušném) s Berlínskou filharmonií, a  to pod taktovkou Sira Simona Rattla. Na svém kontě má řadu ceněných nahrávek s díly Fryderyka Chopina, Leoše Janáčka aj. Jeho loňské CD s klavírními koncerty Dvořáka a Martinů letos prestižní britský hudební časopis BBC Music Magazine ocenil jako nahrávku roku v kategorii Koncert.

Essener Philharmoniker

Essenská filharmonie patří k nejstarším německým orchestrům. Byla založena roku 1899 a brzy získala i vlastní koncertní sál, při jehož slavnostním otevření roku 1904 provedla pod vedením Richarda Strausse jeho Sinfonii domestica. O dva roky později hrála za řízení Gustava Mahlera světovou premiéru jeho Šesté symfonie. Za více než sto let své existence si získala vynikající renomé – hudební kritici tělesu opakovaně udělují titul německého „orchestru roku“ a na jejím dirigentském stupínku se vystřídala řada špičkových dirigentských osobností od Otto Klemperera přes Bernarda Haitinka až po Krzysztofa Pendereckého. Jak je to v německých zemích obvyklé, těleso působí zároveň jako orchestr symfonický i operní v místním divadle Aalto-Musiktheater. Kromě běžného operního provozu odehraje orchestr během každé sezóny kolem třiceti orchestrálních koncertů a někteří hráči působí také v komorních ansámblech. Těleso pravidelně vystupuje také na zahraničních pódiích a věnuje se hudebně-vzdělávací činnosti pro mládež.

Essener Philharmoniker

Tomáš Netopil

Dirigent Tomáš Netopil, jeden z celosvětově nejžádanějších českých dirigentů, je již desátým (a zároveň posledním) rokem generálním hudebním ředitelem Aalto Musiktheater a Philharmonie Essen. V této sezoně ho na domovské scéně čekají premiéry Wagnerova Tannhäusera, Kampeho Dogville a Mozartovy Figarovy svatby. Nastuduje též novou inscenaci Janáčkovy Káti Kabanové v Grand Théâtre de Genève. Českou filharmonii bude jako její hlavní hostující dirigent řídit kromě koncertů v pražském Rudolfinu také na Smetanově Litomyšli či Janáčkově máji, jehož je prezidentem. K dalším vrcholům této sezony patří koncerty s Orchestre de la Suisse Romande, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, s Orchestre National de Montpellier či zahajovací koncert festivalu Concentus Moraviae, při kterém stane v čele legendárního Concentus Musicus Wien.


Je uměleckým ředitelem úspěšné mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž, kterou založil v roce 2018. S festivalem Dvořákova Praha je Tomáš Netopil také pevně spjat: v sezoně 2017 byl jeho rezidenčním umělcem, v letech 2020 a 2021 na festivalu vystupovala pod jeho vedením a ve spolupráci s jeho kroměřížskou akademií Mladá filharmonie Dvořákovy Prahy.

Mezi významné operní spolupráce Tomáše Netopila se kromě řady inscenací v Aalto Musiktheater Essen řadí jeho účinkování v Saské státní opeře v Drážďanech (La clemenza di Tito, Rusalka, Prodaná nevěsta, Příhody lišky Bystroušky, Halévyho Židovka a Busoniho Doktor Faust), ve Vídeňské státní opeře (Idomeneo, Čarostřelec, Leonora), v Nizozemské opeře (Její pastorkyňa) či Věc Makropulos v Grand Théâtre de Genève.

Na koncertních pódiích se Tomáš Netopil představil v čele mnoha renomovaných orchestrů, kromě Essenské a České filharmonie jsou to např. Orchestre National de France, Vídeňští symfonikové, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, BBC Symphony Orchestra, Sinfonia Varsovia, orchestr curyšské Tonhalle, Orchestre de Paris, London Philharmonic Orchestra, Filharmonie nizozemského rozhlasu, Orchestra RAI Torino či Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

Tomáš Netopil studoval hru na housle na konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži a dirigování na Akademii múzických umění v Praze. Dále ve studiích pokračoval na Královské akademii ve Stockholmu u profesora Jormy Panuly a na letní hudební škole v americkém Aspenu, kde v roce 2003 a 2004 získal hlavní cenu Americké dirigentské Akademie a kam se pravidelně vrací jako hostující dirigent. V roce 2002 zvítězil na dirigentské soutěži Sira George Soltiho ve Frankfurtu nad Mohanem.

Tomáš Netopil nahrává vysoce ceněná CD pro labely Supraphon, OehmsClassics, Radioservis či Dynamics.

Tomáš Netopil - dirigent

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.