Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Sobota 8. září 2018, 19.00
Světové orchestry Velcí sólisté Bernstein 100

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Antonín Dvořák: Nokturno H dur, op. 40, B. 47Leonard Bernstein: Serenáda podle Platónova Sympozia pro sólové housle, smyčcový orchestr, harfu a bicíAntonín Dvořák: Serenáda E dur pro smyčcové nástroje, op. 22, B. 52

Koncert proslulého komorního orchestru Camerata Salzburg s dirigentem Danielem Blendulfem nabízí nevšední dramaturgické spojení výsostného romantismu Antonína Dvořáka s moderní hudební řečí 20. století Leonarda Bernsteina, jehož stoleté výročí narození si letos připomínáme. Virtuózní interpretace se zhostí jedna z nejžádanějších sólistek současnosti, americká houslistka Hilary Hahn.

OZNÁMENÍ PRO DRŽITELE VSTUPENEK:
Hilary Hahn nahrazuje původně ohlášenou Janine Jansen, která se ze zdravotních důvodů omluvila. Program zůstává bez změn a všechny vstupenky zůstávají v platnosti. Hilary Hahn tímto děkujeme, že se bez váhání ujala nelehkého partu v Bernsteinově díle, přestože nyní koncertuje na turné s Bachovským repertoárem. Jsme přesvědčeni, že je to nejlepší alternace, jakou jsme si mohli pro naše publikum přát.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 18.55
  • Konec koncertu: 20.45

Interpreti

Hilary Hahn

Americká houslistka Hilary Hahn patří k nejvyhledávanějším interpretům současnosti. Na housle začala hrát ještě před svými čtvrtými narozeninami a již v deseti letech byla přijata na proslulý Curtisův hudební institut, kde byl jejím učitelem světoznámý rusko-americký houslista a pedagog Jascha Brodsky. V jedenácti letech debutovala jako sólistka s Baltimore Symphony Orchestra. V Evropě poprvé vystoupila jako šestnáctiletá roku 1995, když v Mnichově provedla spolu se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu pod taktovkou Lorina Maazela Beethovenův Houslový koncert D dur. Hahn vystupuje s nejvýznamnějšími světovými orchestry a dirigenty a je pravidelně zvána na prestižní mezinárodní hudební festivaly. Na svém kontě má také téměř dvě desítky nahrávek pro vydavatelství Deutsche Grammophon a Sony Classical. Houslistka je známá svým úsilím v prosazování soudobé hudby; několik současných autorů (mj. Edgar Meyer a Jennifer Higdon) napsalo své skladby přímo pro ni.

Hilary Hahn - housle

Daniel Blendulf

Švédský dirigent Daniel Blendulf patří k nejvyhledávanějším skandinávským interpretům mladé generace. Roku 2008 se stal laureátem Švédské dirigentské soutěže a o šest let později obdržel prestižní dirigentskou cenu Herberta Blomstedta. Na několika domácích operních scénách nastudoval Bizetovu Carmen, Donizettiho Dona Pasquale a Gounodova Fausta. Je stálým dirigentem Švédského rozhlasového orchestru a spolupracuje s Královskou filharmonií ve Stockholmu. Soustavně propaguje tvorbu soudobých švédských autorů, mj. v Královské švédské opeře uvedl ve světové premiéře komorní operu Karolinas sömn Anderse Eliassona. Často vystupuje i na zahraničních pódiích několika kontinentů – spolupracuje s West Australian Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Sydney Symphony aj. Daniel Blendulf je manželem houslistky Janine Jansen.

Daniel Blendulf - dirigent

Camerata Salzburg

Komorní orchestr Camerata Salzburg založil roku 1952 dirigent a hudební pedagog Bernhard Paumgartner z učitelů a žáků vysoké hudební školy Mozarteum. Těleso často koncertuje na významných světových pódiích a doma pravidelně vystupuje v rámci proslulého Salcburského festivalu, na festivalu Mozartův týden i na vlastních koncertech. Doménou orchestru je hudba Wolfganga Amadea Mozarta, avšak věnuje se i interpretaci hudby dalších skladatelů především z období vídeňského klasicismu a romantismu. Soubor se mezinárodně proslavil zejména v době, kdy byl jeho dirigentem vynikající maďarský znalec Mozartova díla Sándor Végh (1978–1997), díky němuž se specifický zvuk orchestru stal pojmem v celém hudebním světě. Mezi umělecké vrcholy posledních sezon patří vystoupení na BBC Proms v Londýně a v newyorské Carnegie Hall. Soubor má na svém kontě řadu nahrávek pro vydavatelství Decca, Sony Classical aj., z nichž mnohé získaly prestižní mezinárodní ocenění.

Camerata Salzburg

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.