Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Neděle 22. září 2019, 20.00
Recitál

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Johann Sebastian Bach: Anglická suita č. 3 g moll, BWV 808Ludwig van Beethoven: Sonáta pro klavír č. 11 B dur, op. 22Fryderyk Chopin: Barkarola Fis dur, op. 60Fryderyk Chopin: Preludium cis moll, op. 45Maurice Ravel: Kašpar noci – klavírní cyklus dle básnické sbírky Aloyisia Bertranda

Recitál klavíristy Iva Pogoreliche patří k nejočekávanějším událostem letošní Dvořákovy Prahy. „Enfant terrible“ světových pódií, považovaný za jednoho nejoriginálnějších klavíristů současnosti, představí svou brilantní klavírní techniku a osobitý interpretační přístup na stylově značně rozmanitém repertoáru široce rozkročeném od barokního mistra Johanna Sebastiana Bacha přes jednu z formálně dokonalých klavírních sonát Ludwiga van Beethovena a melancholickou hudební řeč Fryderyka Chopina až po jedno z klíčových děl moderny z pera Maurice Ravela. Od koncertu Ivo Pogoreliche si lze slibovat zážitek, na jaký se nezapomíná.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Ivo Pogorelich

Chorvatský klavírista Ivo Pogorelich je elitním klavírním hráčem současnosti. Jeho mimořádný hudební talent a originální přístup k interpretaci jej předurčily k oslnivé mezinárodní dráze, kterou předzna- menal skandál na prestižní Chopinově soutěži ve Varšavě roku 1980: za dosud nevyjasněných okolností nebyl Pogorelich připuštěn do závěrečného kola, což přimělo část renomovaných umělců včetně Marthy Agerich a Paula Badury-Skody na protest odstoupit z odborné poroty. Hned v následujícím roce Pogorelich uzavřel exkluzivní smlouvu s vydavatelstvím Deutsche Grammophon a začal vystupovat s nejlepšími světovými orchestry včetně Berlínské a Vídeňské filharmonie. Ačkoli jeho bohatý a stylově rozmanitý koncertní repertoár sahá od Bacha po Prokofjeva, za jeho hlavní doménu lze označit dílo Fryderyka Chopina. V současnosti žije ve švýcarském Luganu a kromě vlastních koncertních a nahrávacích aktivit se věnuje také pedagogické, popularizační a charitativní činnosti. V loňském roce oslavil 60. narozeniny a 40. výročí své veřejné hudební dráhy.

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.