Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Úterý 19. září 2023, 17.30
Dvořákova Praha na Bořislavce

Ceny vstupenek

200 Kč

Výtěžek ze vstupného je určen na podporu Stipendijního fondu KKFF pro mimořádně talentované mladé hudebníky.

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Klavírní sonáta Es dur, K. 282Leoš Janáček: Sonáta I. X. 1905 „Z ulice dne 1. října 1905“Sergej Rachmaninov: Moments musicaux, op. 16

Průrazný talent, čerstvá energie a neformální prostředí Bořislavka Centra: to vše přinese klavírní recitál sedmnáctiletého klavíristy Jana Schulmeistera. Laureát soutěže Concertino Praga 2021 začne Klavírní sonátou č. 4 Es dur – Mozart ji složil, když byl o pouhý rok starší než její interpret. Sonáta I. X. 1905 „Z ulice“ od Leoše Janáčka připomene tragické události z dob demonstrací za vznik druhé české univerzity v Brně. Koncert uzavře Šest hudebních momentů: Sergej Rachmaninov v každém z nich virtuózně zachytil jiné období hudební historie. Virtuozita i stylová pružnost klavíristy má volné pole působnosti.

  • Dress code: casual
  • Konec koncertu: 18:30

Interpreti

Jan Schulmeister

Jan Schulmeister (2006) patří již k šesté generaci hudební rodiny Černých; jeho přímý předek František Černý, zakladatel hudební tradice rodiny, byl zlonickým žákem Antonína Liehmanna a spolužákem Antonína Dvořáka.

Hře na klavír se věnuje od pěti let. Svoji uměleckou cestu započal v ZUŠ Kroměříž pod vedením Evy Zonové, nyní je studentem Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži ve třídě Martiny Schulmeisterové. Kromě toho získává zkušenosti také na mistrovských interpretačních kurzech pod vedením významných českých i zahraničních pedagogů.


Od sedmi let se pravidelně účastní národních i mezinárodních klavírních soutěží, v nichž dosahuje pozoruhodných výsledků – první ceny či absolutní vítězství si doposud odvezl z více než třiceti prestižních soutěží napříč Evropou. Jen namátkou jmenujme César Franck Piano Competition (2018, Švýcarsko), Piano Talents (2014, 2017, Itálie), Manhattan International Competition (2022, USA), Virtuosi per musica di pianoforte (2015, 2019, 2021), Amadeus (2016, 2017), Broumovská klávesa (2019), Beethovenovy Teplice (2019) a další soutěže v Estonsku, Švédsku, Švýcarsku, Španělsku, Lucembursku, Itálii či Severní Makedonii. Na mnohých z těchto soutěžích navíc získal řadu dalších speciálních cen.

Za jeden z největších úspěchů však zatím Jan považuje dvojitou účast ve finále Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v roce 2020, kde zde získal v roce 2020 Čestné uznání 1. stupně spolu s 1. cenou Evropské unie hudebních soutěží pro mládež (EMCY) a v roce 2021, kdy prokázal svůj umělecký růst získáním 2. ceny, Ceny publika a Ceny pro nejlepšího českého účastníka.

Díky svým soutěžním úspěchům měl Jan Schulmeister možnost spolupracovat s orchestry a významnými dirigenty. Jako absolutní vítěz mezinárodní soutěže Amadeus získal možnost vystoupit s Filharmonií Brno pod taktovkou Dennise Russella Daviese (2019). Hrál také pod taktovkou Tomáše Netopila s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín v projektu „Malí velcí filharmonici“ (2019). Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (SOČR) pod vedením Jiřího Rožně a Vahana Mardirossiana vystoupil v rámci již zmíněných finálových večerů v soutěži Concertino Praga v Dvořákově síni Rudolfina (2020, 2021). Své umění prezentoval i se Severočeskou filharmonií Teplice pod vedením Petra Vronského (2021). Spolupracoval též s Pražským komorním orchestrem (2020), Komorním orchestrem „Barocco sempre giovane“ (2020). Spolu s Wihanovým kvartetem byl pozván do koncertní řady Má vlast, pořádané Václavem Hudečkem a přenášené TV Noe (2018), byl stipendistou prestižního programu MenArt organizovaného Nadačním fondem Magdaleny Kožené (2018/2019) a v roce 2018 se stal nejmladším členem sdružení PETROF Art Family. V oblasti komorní hudby pravidelně spolupracuje s Wihanovým kvartetem.

Kromě těchto aktivit také sólově koncertuje nejen na českých, ale i na zahraničních pódiích (Švýcarsko, Velká Británie, Itálie, Rakousko, Severní Makedonie). Přijal též pozvání na účinkování v rámci významných mezinárodních a národních hudebních festivalů ‒ Dvořákova Praha, Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Svátky hudby, Chopinův festival Mariánské Lázně, Hudba v zahradách a zámku Kroměříž.

I přes svůj nízký věk má již bohaté zkušenosti s nahráváním. Na svém kontě má již 4 CD pro společnost PETROF a ArcoDiva, která mapují jeho umělecký vývoj.

Bořislavka centrum – Artium

Artium by KKCG je veřejnosti volně přístupný prostor pro umění všech žánrů, který vdechuje umělecký život Bořislavce a obohacuje kulturní život Prahy 6 i celé metropole. Pravidelně se zde konají výstavy, koncerty a další kulturní akce. Prostor, který je pro umění a kulturu netradiční, umožňuje návštěvníkům zažít a zkoumat umění mnoha žánrů, často propojeným v jedinečný zážitek. V době konání festivalu Dvořákova Praha si diváci například mohou projít i rozsáhlou výstavu fotografických instalací Jarmily Štukové s názvem My a ti druzí.

Koncerty uváděné v rámci Dvořákovy Prahy jsou benefiční a jejich výtěžek přispěje k podpoře mladých talentovaných hudebníků.