Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Úterý 20. září 2022, 17.30
Dvořákova Praha na Bořislavce

Vstupné dobrovolné.

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na podporu a rozvoj talentu mladých hudebníků prostřednictvím stipendijního fondu Karel Komárek Family Foundation. 

Tento fond je součástí péče o tvůrčí a pedagogický odkaz Antonína Dvořáka.

Program

Ondřej Kukal: Smyčcový kvartet č. 1, op. 9Antonín Dvořák: Klavírní kvintet č. 2 A dur, op. 81, B. 155

K méně formálním událostem nepatří luxusní šperky, ale hudební klenoty při nich fungují zcela samozřejmě. Z virtuozity a zvukové krásy Dvořákova fantastického klavírního kvintetu vyzařuje výhradně pozitivní atmosféra. Publikum k ní nasměruje proud jednovětého kvartetu Ondřeje Kukala.

 

Dvořákova Praha na Bořislavce je nová programová řada, která podtrhuje propojení Karla Komárka a jeho nadace s festivalem Dvořákova Praha, jehož je největším mecenášem. Právě umístění nové koncertní řady do objektu Bořislavka, tedy nového sídla Karel Komárek Family Foundation, je vyjádřením sounáležitosti nadace s festivalem. Toto symbolické spojení posiluje i skutečnost, že program této řady je dominantně věnován mladým interpretům. Jejich umělecký rozvoj nadace intenzivně podporuje ve spolupráci s pořadatelem Dvořákovy Prahy, tedy Akademií klasické hudby.

Všechny koncerty budou mít formát „soirée“, tedy podvečerních koncertů, které kladou menší důraz na formálnost, ale chtějí nabídnout hudební zážitek všem, kteří v okolí Bořislavky žijí nebo pracují.

Zahajovací koncert této řady 13. září 2022 bude patřit souboru Epoque Quartet, jehož hudba oslovuje posluchače napříč generacemi syntézou klasické, populární a jazzové hudby. Další koncerty budou patřit nejmladším hvězdám interpretačního nebe: 15. září vítězům Concertino Praga 2021, duu houslisty Kristiana Mráčka a violoncellisty Davida Pěrušky, které doprovodí klavíristka Veronika Jaklová. V úterý 20. září se představí jeden z nejslibnějších mladých českých ensemblů, Kukal Quartet, společně s klavíristou Matoušem Zukalem. Celý cyklus zakončí ti úplně nejmladší adepti interpretačního umění, se kterými systematicky pedagogicky pracují klavírní virtuóz Ivo Kahánek a koncertní mistr České filharmonie Jan Fišer.

Přibližně jednu hodinu trvající koncerty se budou konat ve foyeru budovy Bořislavka vždy od 17:30 hodin.

  • Dress code: casual
  • Konec koncertu: 18:30

Interpreti

Kukal Quartet

Kukal Quartet byl založen na podzim roku 2020 čtyřmi mimořádně nadějnými hráči mladé generace, kteří si velmi váží odkazu české kvartetní školy. Cílem, který si ansámbl klade, je spojit tuto tradici s moderním hudebním přístupem, který si členové mohli osvojit během svých studií na prestižních univerzitách ve Vídni, Salcburku, Basileji, Varšavě a Praze. Ansámbl na sebe strhl pozornost poté, co navzdory své krátké existenci získal třetí cenu a titul laureáta na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2021. Kvarteto na soutěži zaujalo především živelností a přirozeností svého hudebního projevu, unikátní ansámblovou dynamikou a silnou individualitou svých členů.

Lektory ansámblu jsou přední osobnosti české hudební scény jako Peter Jarůšek (Pavel Haas Quartet), Jakub Fišer (Bennewitz Quartet) a Tomáš Jamník. Letos v létě mělo kvarteto možnost účastnit se masterclass s Yo-Yo Mou, Noahem Bendixem Balgleym, Allanem Nillesem, Josefem Špačkem, Janem Fišerem, Lukášem Vondráčkem. Kvartet nese jméno významného českého soudobého skladatele Ondřeje Kukala.

Kukal Quartet

Matouš Zukal

Matouš Zukal začal hrát na klavír v sedmi letech. Studoval na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy u Jitky Němcové a na Pražské konzervatoři ve třídě doc. Iva Kahánka. V současné době pokračuje ve studiu u téhož profesora na Akademii múzických umění v Praze.

V minulém roce se stal laureátem mezinárodní soutěže Pražské jaro, kdezískal 2. cenu a další zvláštní ocenění – cenu Nadace Gideona Kleina a cenu Českých center. Již během studií získal řadu významných ocenění v klavírních soutěžích (Virtuosi per musica di pianoforte, Broumovská klávesa). Třikrát se stal laureátem Mladého klavíru Pražské konzervatoře. V roce 2019 zvítězil v soutěži Nadace Bohuslava Martinů, kde také obdržel cenu pro nejlepšího účastníka, cenu za nejlepší interpretaci skladby B. Martinů a cen u Zorky a Jaroslava Zichových.

V roce 2020 účinkoval na festivalu Dvořákova Praha, kde se podílel na provedení kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka v rámci klavírního maratonu. V říjnu loňského roku zahrál v pražském Rudolfinu na festivalu Mladá Praha Beethovenův čtvrtý klavírní koncert s Komorní filharmonií Pardubice.

Matouš je členem Akademie komorní hudby pod vedením violoncellisty Tomáše Jamníka, se kterou pravidelně vystupuje na koncertech a významných festivalech. V minulém roce se mj. zúčastnil spolu s dalšími členy akademie festivalu Styriarte Graz.

Již od dětství se aktivně účastní mistrovských kurzů a konzultuje u významných osobností jako Sir András Schiff, Lukáš Vondráček, Boris Giltburg, Francesco Piemontesi a další. V letech 2016, 2018 a 2019 absolvoval mistrovské kurzy v norském Bergenu pod vedením prof. Jiřího Hlinky, Leif Ove Andsnese a dalších významných pedagogů. V roce 2021 byl Matouš vybrán jako stipendista International Music Academy v Lichtenštejnsku do třídy prof. Milany Chernyavské.

Matouš Zukal

Bořislavka centrum – Artium

Artium by KKCG je veřejnosti volně přístupný prostor pro umění všech žánrů, který vdechuje umělecký život Bořislavce a obohacuje kulturní život Prahy 6 i celé metropole. Pravidelně se zde konají výstavy, koncerty a další kulturní akce. Prostor, který je pro umění a kulturu netradiční, umožňuje návštěvníkům zažít a zkoumat umění mnoha žánrů, často propojeným v jedinečný zážitek. V době konání festivalu Dvořákova Praha si diváci například mohou projít i rozsáhlou výstavu fotografických instalací Jarmily Štukové s názvem My a ti druzí.

Koncerty uváděné v rámci Dvořákovy Prahy jsou benefiční a jejich výtěžek přispěje k podpoře mladých talentovaných hudebníků.