Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Rodinný den, doprovodný program
Sobota 10. září 2022, 10.00
Rodinný den Dvořákovy Prahy

Program pro děti od 5 let.

VSTUP VOLNÝ

Program

10.00: divadelní představení Rusalka (před Rudolfinem)11.15: tvůrčí dílničky na téma Rusalka (v prostorách Rudolfina)13.00: Hudba spojuje: Timbalooloo – cesta světem (před Rudolfinem)

Divadlo

Pohádkový příběh na motivy dánského pohádkáře H. Ch. Andersena, českého básníka Jaroslava Kvapila a slavné české opery Antonína Dvořáka Rusalka.

Příběh víly, která se zamiluje do člověka a obětuje svou nesmrtelnost, aby se mohla stát člověkem a princovou ženou, napsal slavný pohádkář Hans Christian Andersen.

Na konci 19. století nabídl svou verzi příběhu o vodní víle básník Jaroslav Kvapil skladateli Antonínu Dvořákovi, který ho zhudebnil a vznikla tak jedna z nejkrásnějších českých oper, která okouzlila a dodnes okouzluje celý svět.

Tvůrčí dílny

Tvůrčí dílny provedou rodiče s dětmi zábavnou formou pohádkovou operou Antonína Dvořáka Rusalka.

Vodníkův příběh – „Ubohá Rusalko bledá…“

Jakou barvu má jezerní voda? Je zelená, modrá, šedá, do žluta nebo na ní kvetou lekníny? Jezerní voda se totiž v našem příběhu barví náladou vodníka. A jakou náladu má vodník a proč, to můžete zjistit, když se u něj zastavíte a pomůžete mu obarvit jezero.

Rusalčino trápení – „Měsíčku na nebi hlubokém…“

Když měsíc protká všechny hvězdy dlouhými nitěmi z hedvábí, na nebi libá hudba zní. Hraje klidně a tiše jako měsíční svit, nebo divoce a hlasitě jako Rusalčino trápení? A jaké obrazy se zrcadlí v rybníce ve světle měsíce? Kdyby nám měsíční svit nestačil, pomohou i hvězdy. Měsíčku nezhasni! Nezhasni!

Ježibaba čaruje – „Čurymury fuk…“

Jak namíchat lektvar, který by proměnil vílu v člověka? Kde hledat všechny přísady, které má čarodějný nápoj obsahovat, aby se taková proměna skutečně podařila, a jaká kouzelná formule musí takové vaření doprovázet? Jaké to je, když vám zdřevění jazyk? To všechno se dozvíte u Ježibaby, kterou přišla Rusalka poprosit o pomoc s nelehkým úkolem.

Princovo poblouznění – „Květiny bílé po cestě…“

Na zámku se chystá svatba Rusalky s princem. „A žili šťastně až do smrti!“ říká se… Nebo je to tentokrát jinak? Jak vypadá taková zámecká slavnost? A proč je při ní Rusalka smutná? Společně s princem se budeme věnovat dvorské taneční zábavě. Zatančíme si vznešenou polonézu a zjistíme, co vlastně prince tak poblouznilo.

Hudba spojuje: Timbalooloo – cesta světem

Zveme vás na hudební cestu světem! Vašimi průvodci budou členové kapely, která spolupracovala přímo s americkým jazzmanem Oranem Etkinem, držitelem Grammy a autorem jedinečné hudební výukové metody Timbalooloo. Speciálním koncertem na festivalu Dvořákova Praha vyvrcholí série táborů pro české a ukrajinské děti pod záštitou nadace Karel Komárek Family Foundation. Hudba je nejen pro děti důležitým integračním aspektem, stává se univerzálním jazykem i prostředkem k poznávání světa, různých kultur a stylů – zažijte sami tento jedinečný zážitek s projektem Timbalooloo, tentokrát se dvěma zpěvačkami: Češkou Izabelou a Ukrajinkou Liubou. Celý program bude mít zajištěn překlad do ukrajinského jazyka. Koncert připravuje Nerudny fest.cz. 

  • Dress code: casual

Interpreti

Docela velké divadlo

Profesionální divadlo, které hraje pro dospělé diváky, ale výrazně se věnuje také autorské tvorbě pro děti a mládež. Kmenovými autory jsou Jana Galinová, autorka divadelních textů a textař a hudební skladatel Jan Turek. Uměleckým šéfem Docela velkého divadla je režisér Jurij Galin. Režisérkou, lektorkou dramaturgie a choreografkou je Lenka Lavičková. Divadlo dnes sdružuje téměř 30 umělců, kteří se podílejí na jednotlivých inscenacích. Dosud odehrálo téměř 9000 představení, která zhlédlo více než 2 000 000 diváků doma i v zahraničí.

Tvůrčí dílny pro děti s operou Rusalka

Nerudný Fest

Rudolfinum

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.