Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Sobota 14. září 2019, 17.00
Rodinný den Dvořákovy Prahy

Program

František V. Kramář: Koncert pro klarinet Es dur, op. 36, AllegroJohannes Brahms: Trio pro klavír, klarinet a violoncello a moll, op.114, AllegroAntonín Dvořák: Smyčcový kvartet F dur, op. 96, Finale. Vivace ma non troppoAntonín Dvořák: „Celý svět nedá ti, nedá“ – árie Vodníka z opery RusalkaAntonín Dvořák: „Měsíčku na nebi hlubokém“ – árie Rusalky z opery RusalkaAnton Razek: Komické smyčcové kvartety (KomischeStreichquartette) - výběrMikael Ericsson: Vzpomínka na ŠpanělskoAntonín Dvořák: Humoreska – interaktivní jazzová úprava pro děti

Program rodinného koncertu pro Dvořákovu Prahu letos na míru připravil profesionální hudebník – saxofonista a klarinetista Felix Slováček mladší. Sobotní podvečer v atraktivních prostorách Anežského kláštera bude patřit hudbě Antonína Dvořáka, Johannese Brahmse, ale i netradiční formě muzicírování v souhře interpretů a posluchačů. Děti i rodiče prožijí hudební chvilky s houslemi i beatboxem, setkají se nejen s tvůrcem programu klarinetistou Felixem Slováčkem mladším nebo klavíristou Vjačeslavem Gorokhovským, ale i se smyčcovým rodinným kvartetem Mikaela Ericssona a opravdovým Vodníkem a Rusalkou.

Koncert je součástí Rodinného dne, který bude probíhat v sobotu 14. 9. 2019 od 13.00 hodin v areálu Anežského kláštera. Na venkovní scéně provede návštěvníky programem Pražské saxofonové kvarteto, na Talent Stage představíme mladé talentované umělce, prostory areálu zaplní zábavné workshopy pro děti. S výjimkou koncertu je program rodinného dne přístupný zdarma.

přejít do detailu programu

  • Uzavření sálu: 16.55
  • Konec koncertu: 18.00

Interpreti

Radka Sehnoutková

Sopranistka Radka Sehnoutková vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. V současnosti je sólistkou operního souboru Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde dosud ztvárnila řadu rolí českého i světového repertoáru, mezi něž patří např. Karolína (Dvě vdovy), Musetta (Bohéma), Anička (Čarostřelec), Adina (Nápoj lásky), Anna (Nabucco) a Frasquita (Carmen). Na jevišti ji lze vidět také v řadě operetních titulů, mj. jako Miss Mary Lloyd ve Vévodkyni z Chicaga, Helenu Zarembovou v Polské krvi, Gabrielu v Pařížském životě či Valencii ve Veselé vdově. K jejím výrazným počinům patří nahrávka role Lišky Bystroušky ze stejnojmenné opery Leoše Janáčka v animované verzi vzniklé ve spolupráci BBC a České televize, dále koncertní provedení Mozartovy opery Così fan tutte pod vedením Jiřího Bělohlávka nebo sociální projekt Špalíček (Bohuslav Martinů) pod taktovkou Jakuba Hrůši filmově zdokumentovaný v režii Olgy Sommerové. Vystupuje také v oblíbených představeních pro nejmladší diváky, např. jako Papagena v projektu Kouzelná flétnička.

Vjačeslav Grochovskij

Klavírista Vjačeslav Grochovskij vystudoval Moskevskou konzervatoř, Univerzitu v San Antonio v americkém Texasu a Hudební Akademii múzických umění v Praze. V  roce 2000 zvítězil v klavírní soutěži Premio Gramsci v italském Cagliari, v roce 2003 pak získal 3. cenu na Mezinárodní klavírní soutěži Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních. Jako sólista vystupuje na řadě pódií v České republice i v zahraničí, mj. v Itálii, Francii, Spojených státech a Německu. Významná je rovněž jeho spolupráce s orchestry Moskevského rozhlasu a Brněnského rozhlasu. V roce 2004 nahrál své první sólové CD se skladbami P. I. Čajkovského a M. P. Musorgského, ve spolupráci s Kocianovým kvartetem a dalšími sólisty pořídil řadu nahrávek pro Český rozhlas. Roku 2010 vydal knihu „Čeští hudebníci na Rusi“, od roku 2011 působil na Hudební Akademii múzických umění jako pedagog na oddělení klavírní spolupráce a je rovněž prezidentem a uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka.

Peter Strenáčik

Peter Strenáčik se narodil se na Slovensku do hudebnické rodiny. Od dětského věku účinkoval v pěveckých sborech a ochotnických divadlech, jako malý houslista primášoval v řadě folklórních souborů. Po absolvování německého gymnázia pokračoval ve vzdělávání v Brně, kde na Janáčkově akademii múzických umění vystudoval muzikálové herectví. Již v době studií účinkoval na několika brněnských scénách (Národní divadlo Brno, Městské divadlo Brno, Studio Marta) a první angažmá získal ve Slezském divadle v Opavě v roce 2008. V současné době působí v Praze. Na scéně Hudebního divadla Karlín vystupuje jako José v Carmen, Bobby Pepper ve Vraždě za oponou, Šimon Zélótes v Jesus Christ Superstar, Mareb v Aidě nebo Steven v Draculovi. Spolupracuje i s dalšími scénami, např. Národním divadlem, Divadlem Milénium, Divadlem Kalich či Divadlem Na Jezerce. Je několikanásobným držitelem nominace na cenu Thálie za ztvárnění rolí v muzikálech Mauglí, Evita, Sněhová královna a Vánoční příběh.

Peter Strenáčik - beatbox

Jan Ericsson

Jan Ericsson se věnuje hudbě od útlého dětství pod vlivem svých rodičů Jany Vlachové a Mikaela Ericssona. Od violoncella, kterému se věnoval v dětství, přešel v dospívání ke klasickému zpěvu, jehož studium završil absolutoriem na Pražské konzervatoři jako posluchač Jitky Soběhartové. Během studia ho ovlivnila řada dalších pěvců a pedagogů jako např. Antonio Carangelo a Alfio Grasso. Získal druhou cenu na soutěži Pražský pěvec a cenu za nejlepší interpretaci církevní skladby na Mezinárodní soutěži Imricha Godina Iuventus Canti.

Ericsson Quartet

Maria Ericsson Vlach - 1.housle, Michaela Ericssonová - 2.housle, Magdalena Klinecká - Ericssonová - viola, Michael Ericsson - violoncello 

Ericsson Quartet tvoří členové hudební rodiny založené houslistkou Janou Vlachovou a violoncellistou Mikaelem Ericssonem. V kvartetu hrají jejich tři dcery, Maria (1. housle), Magdalena (viola) a Michaela (2. housle) a na violoncello otec Mikael Ericsson. S trochou nadsázky se dá říci, že všichni spolu hrají již nejméně 30 let, protože společné muzicírování se stalo přirozenou součástí života každé z dcer již od jejich útlého dětství. Společně s dalšími členy rodiny (třemi mladšími bratry) vystupovali v různých obsazeních na rodinných koncertech a jejich repertoár se skládal (a dodnes skládá) především z „nevážných“ skladeb, zejména kompozic otce rodu, Mikaela Ericssona. V poslední době se soubor začal důkladně věnovat také klasičtějším kvartetům, zejména dílům A. Dvořáka, J. Suka a B. Smetany a provádět je pod svým nynějším názvem. V jeho nastudování se odráží jak inspirace rodinnou tradicí (mj. hudebním odkazem dědečka Josefa Vlacha a jeho Vlachova kvarteta) a předávanými zkušenostmi (zejména ze strany rodičů, členů Vlachova kvarteta Praha), tak i zapojení vlastní invence a nového pojetí ze strany další hudební generace.

Felix Slováček ml.

Klarinetista Felix Slováček ml. je absolventem pražské konzervatoře a Akademie múzických umění v Praze. Vzdělání si doplnil na studijní stáži Norské hudební akademie v Oslo. Jako sólista koncertoval s řadou orchestrů včetně Komorní filharmonie Pardubice, Orchestrem Berg nebo Plzeňskou filharmonií. Je pravidelným hostem festivalů jazzové hudby, mj. Jazz bez hranic či Jazzový festival v Mikulově. Vystupuje na mnoha koncertech a festivalech klasické nebo swingové hudby jak sólově, tak s orchestry, a to na Slovensku, v Německu, Rakousku, Rusku, Norsku, Španělsku, Slovinsku, Číně a Spojených státech. Roku 2009 se zúčastnil turné k 70. narozeninám zpěváka Karla Gotta po České a Slovenské republice s Big Bandem Felixe Slováčka, kde zpívá a je doposud stálým hostem. Věnuje se rovněž dirigování – dosud vystoupil např. s Komorním orchestrem Bohuslava Martinů nebo s Karlovarským symfonickým orchestrem. V roce 2012 se stal dramaturgem a producentem Mezinárodního Hudebního Festivalu Eduarda Nápravníka.

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.