Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Neděle 15. září 2019, 17.00
Komorní řada

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Antonín Dvořák: Sonatina pro housle a klavír G dur, op. 100, B. 183Robert Schumann: Sonáta pro klavír č. 2 g moll, op. 22Johann Sebastian Bach: Partita pro housle č. 3 E dur, BWV 1006Antonín Dvořák: Sonáta pro housle a klavír F dur, op. 57, B. 106

Hlavní dramaturgickou osu tohoto koncertu komorní řady tvoří dvě nejvýznamnější díla Antonína Dvořáka pro housle a klavír, která večer symbolicky zarámují: na počátku oblíbená Sonatina, jejíž kulaté opusové číslo 100 se skladatel rozhodl oslavit „po dvořákovsku“: věnoval ji svým dětem. V závěru programu pak méně hraná, avšak nikoli méně významná Sonáta F dur, jediné skladatelovo dílo označené jako „sonáta“. Program doplní romanticky zasněná klavírní hudba Roberta Schumanna a také jedna z proslulých partit pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. To vše v interpretaci dvou vynikajících instrumentalistů: letošního kurátora komorní řady festivalu houslisty Gila Shahama a jeho mladšího „kolegy“, klavíristy Michaila Lifitse.

  • Dress code: black tie
  • Uzavření sálu: 16.55
  • Konec koncertu: 18.50

Interpreti

Michail Lifits

Klavírista Michail Lifits pochází z uzbecké metropole Taškent, ale od svých šestnácti let žije v německém Hannoveru. Na tamější Vysoké hudební škole také vystudoval hru na klavír a vzdělání si později doplnil na Mezinárodní klavírní akademii v italské Imole. Veřejně debutoval ve třinácti letech s mimořádně obtížným Klavírním koncertem č. 2 Sergeje Rachmaninova. Úctyhodnou řadu ocenění z mezinárodních soutěží završil roku 2009 první cenou na prestižní Mezinárodní klavírní soutěži Ferruccia Busoniho v Bolzanu. Se sólovými recitály dosud vystoupil mj. v Carnegie Hall a Lincolnově centru (New York), Auditoriu du Louvre (Paříž), Teatro della Pergola (Florencie), NCPA (Peking), Tonhalle (Curych), Wigmore Hall (Londýn) a Sala Verdi (Milán). Pravidelně hostuje na mezinárodních festivalech ve Francii, Německu, Polsku, Itálii a Spojených státech. Od roku 2011 nahrává pro prestižní vydavatelství Decca. Vysoce ceněné je zejména jeho album s klavírními díly W. A. Mozarta, vydané roku 2012. Jeho interpretaci hudby salzburského mistra přirovnává kritika k legendárnímu Wilhelmu Kempffovi.

Michail Lifits - klavír

Gil Shaham

Americký houslista Gil Shaham představuje ve svém oboru absolutní světovou špičku. Své vynikající renomé si získal především díky kombinaci technicky bezchybné hry a vřelého oduševnělého přednesu. Houslovou hru studoval od sedmi let a již o tři roky později debutoval jako sólista pod taktovkou Zubina Mehty s Izraelskou filharmonií. Postupně studoval na několika hudebních školách včetně proslulé Juilliard School v New Yorku. Během své dosavadní kariéry vystoupil prakticky se všemi nejvýznamnějšími světovými orchestry a získal množství prestižních mezinárodních ocenění včetně Grammy Award. Intenzivně se věnuje nahrávací činnosti: dosud realizoval více než třicet alb, mezi něž patří zejména významné houslové koncerty světového repertoáru včetně Vivaldiho Čtvera ročních dob či Bachovy sonáty a partity pro sólové housle. Shaham se publiku Dvořákovy Prahy představil s velkým úspěchem již v roce 2016, kdy interpretoval Čajkovského Houslový koncert. Hraje na jeden z nejvzácnějších nástrojů z dílny Antonia Stradivariho, Comtesse de Polignac z roku 1699.

Gil Shaham - housle

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.