Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Středa 12. září 2018, 20.00
Komorní řada Světové orchestry Velcí sólisté

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Symfonie pro smyčce č. 10 h moll, MWV N 10Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro klarinet a orchestr A dur, K. 622Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie č. 40 g moll, K. 550

Očekávaným večerem pro všechny příznivce Mozartovy hudby je koncert legendárního komorního orchestru Academy of St Martin in the Fields, který svůj desítky let trvající věhlas založil právě na vrcholně stylové interpretaci díla salcburského mistra. V jednom z nejoblíbenějších Mozartových děl, Klarinetovém koncertu A dur, se k orchestru připojí kurátorka letošní komorní řady festivalu, Sharon Kam, kterou lze považovat za jednu z nejpovolanějších současných interpretek tohoto díla. Věhlasný londýnský orchestr byl díky své pověsti mimo jiné přizván ke spolupráci českým režisérem Milošem Formanem na oscarovém filmu Amadeus.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 21.45
  • Autogramiáda: Foyer

Interpreti

Academy of St Martin in the Fields

Komorní orchestr Academy of St Martin in the Fields založil roku 1959 v britské metropoli dirigent Neville Marriner, který byl také jeho doživotním prezidentem až do své smrti roku 2016. Těleso získalo svůj neobvyklý název podle stejnojmenného londýnského kostela, v němž se konalo jeho první veřejné vystoupení. Díky detailní práci s nástrojovou souhrou, dokonalé stylovosti a vysoké zvukové kultuře si za více než šedesát let své existence vybudovalo výsadní postavení jednoho z nejlepších světových komorních orchestrů, přičemž zejména jeho interpretace Mozartovy hudby se nadlouho stala nedostižným vzorem. Pravidelně koncertuje ve většině evropských zemí s dirigenty a sólisty zvučných jmen. Má na svém kontě více než 500 nahrávek pro řadu různých vydavatelství, čímž se řadí k nejčastěji nahrávaným interpretům vůbec. Jeho nejprodávanější nahrávkou je soundtrack k filmu Miloše Formana Amadeus. Současným hudebním ředitelem je houslový virtuos Joshua Bell.

Academy of St Martin in the Fields

Sharon Kam

Izraelská klarinetistka Sharon Kam je absolventkou Juilliard School of Music, kde studovala u Charlese Neidicha. Svůj orchestrální debut zažila v šestnácti letech s Izraelskou filharmonií a Zubinem Mehtou. Po vítězství na mezinárodní soutěži ARD v Mnichově roku 1992 začala dostávat nabídky spolupráce od nejvýznamnějších orchestrů Evropy, Spojených států a Japonska. Při příležitosti velkolepých oslav 250. výročí narození W. A. Mozarta hrála jeho Klarinetový koncert A dur v živém televizním vysílání, které bylo přenášeno do třiatřiceti zemí celého světa. Intenzivně se věnuje komorní hudbě, při níž spolupracuje s Heinrichem Schiffem, Christianem Tetzlaffem či Leonidasem Kavakosem. Je oddanou propagátorkou soudobé hudby, např. ve světové premiéře provedla Koncert pro klarinet a kvartet Krzysztofa Pendereckého. Kromě klasického a moderního koncertního repertoáru se příležitostně věnuje také interpretaci jazzové hudby.

Sharon Kam - klarinet

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.