Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Pátek 17. září 2021, 20.00
Recitál

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Leoš Janáček: Po zarostlém chodníčku, 1. řadaRobert Schumann: Tance Davidovců, op. 6Leoš Janáček: Sonáta I. X. 1905 „Z ulice dne 1. října 1905“Franz Schubert: Klavírní sonáta č. 15 C dur, D. 840, „Reliquie“

Dokáže vytvořit dokonalou iluzi, že klavír opravdu zpívá, jeho hra hýří nespočetným množstvím barev. Sir András Schiff je fenomenální hudebník a zároveň strhující osobnost, z níž vyzařuje inteligence i charisma. Intenzivně natáčel pro firmu Decca, od které přešel v roce 2015 k výběrovému labelu ECM. Na Dvořákovu Prahu přijede jako rezidenční umělec festivalu a svoje účinkování zahájí sólovým recitálem.

Dva bloky jeho vystoupení jsou věnovány hudbě Dvořákova obdivovatele a přítele Leoše Janáčka. Cyklus Po zarostlém chodníčku je skvělou příležitostí právě pro kreslení barev a nálad, které Schiff tak dokonale ovládá. A při poslechu se ani nechce věřit, že Janáček při kompozici cyklu nejspíš ještě neznal Debussyho. Janáčkova skladba I. X. 1905 „Z ulice“, označovaná také jako sonáta, líčí dramatické události a smrt mladého člověka při potlačování českých demonstrací v Brně. Autorem cyklu Tance Davidovců je německý romantik Robert Schumann. V rukou oduševnělého virtuosa Schiffa se tak sejdou dva mimořádní básníci klavíru, k nimž se na závěr přidá ještě jeden neméně poetický předchůdce. Franze Schuberta a jeho nádherné dílo připomenou dvě věty z nedokončené Sonáty C dur zvané „Relikvie“ – jedné z mnoha vzácných památek, které skladatel zanechal.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Sir András Schiff

András Schiff patří dlouhodobě k nejzářivějším hvězdám klavírního nebe. Maďarský rodák žijící převážně v Basileji a Florencii je všeobecně považován především za vynikajícího tlumočníka děl období vrcholného baroka, klasicismu a romantismu, avšak jeho rozsáhlý repertoár sahá až k hudbě 20. století. Ve velké oblibě má českou hudbu: pro vydavatelství ECM mj. nahrál podstatnou část klavírního díla Leoše Janáčka, často interpretuje komorní skladby Antonína Dvořáka a rovněž inicioval a finančním darem podpořil vydání faksimile rukopisu Dvořákova Klavírního koncertu g moll. Schiff pravidelně vystupuje na všech významných světových pódiích, na svém kontě má rozsáhlou diskografii zahrnující komplety Mozartových Beethovenových a Schubertových klavírních sonát, na prestižních hudebních školách vede mistrovské kurzy, s úspěchem se věnuje i dirigování. Za svou uměleckou činnost získal nespočet ocenění včetně Grammy, Gramophone Award a Řádu britského impéria.

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.