Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Čtvrtek 13. září 2018, 20.00
Komorní řada

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Trio pro klarinet, violu a klavír Es dur, K. 498 („Kegelstatt-Trio“)Robert Schumann: „Märchenerzählungen“ – čtyři kusy pro klarinet, violu a klavír, op. 132Johannes Brahms: Dva zpěvy pro klarinet, violu a klavír, op. 91Claude Debussy, arr. Matan Porat: Preludium k Faunovu odpoledniBéla Bartók: Kontrasty pro violu, klarinet a klavír, Sz. 111

Stylově značně rozmanitý program, sahající od Mozartovy klasicistní uměřenosti přes schumannovsko-brahmsovský romantismus až po impresionismus Clauda Debussyho a moderní hudební řeč Bély Bartóka, spojuje svorník neobvyklého nástrojového složení: klavír, viola a klarinet. Když se jednotlivých nástrojů chopí tři špičkoví instrumentalisté, bezpochyby se můžeme těšit na výjimečný posluchačský zážitek.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Matan Porat

Mladý izraelský klavírista a skladatel Matan Porat je absolventem proslulé Juilliard School v New Yorku. Své zkušenosti si dále rozšiřoval pod vedením osobností jako Maria João Pires, Menahem Pressler a András Schiff. Se sólovými recitály dosud vystoupil v Paříži, Berlíně, Frankfurtu či v londýnské Wigmore Hall, spolupracuje s řadou významných orchestrů jako Chicago Symphony Orchestra, Sinfonia Varsovia nebo Jerusalem Symphony Orchestra. Jako komorní hráč je často zván na mezinárodní hudební festivaly, kde jsou jeho partnery na pódiu Renaud a Gautier Capuçon, Sharon Kam, Alisa Weilerstein nebo členové souboru Guarneri Quartet. Jeho neobyčejně široký repertoár zahrnuje hudbu od Scarlattiho po Ligetiho. Na mezinárodní scéně je již dostatečně etablovaný také jako tvůrce: mezi jeho provedená díla patří opera Farma zvířat podle románu George Orwella, Requiem a Koncert pro mandolínu.

Matan Porat - klavír

Ori Kam

Violista Ori Kam se hudbě věnuje od svých šesti let, na violu však začal hrát teprve v patnácti. Studoval nejprve v Izraeli a v hudebním vzdělání dále pokračoval u Pinchase Zukermana na Manhattan School of Music v New Yorku a na Vysoké hudební škole v Berlíně. Je laureátem řady mezinárodních ocenění, mj. Paganiniho ceny na Mezinárodní violové soutěži Lionela Tertise. V roce 2007 vydal ve spolupráci se svou sestrou, klarinetistkou Sharon Kam, nahrávku Dvojkoncert pro violu a klarinet Maxe Brucha, o tři roky později soubor Telemannových Dvanácti fantazií pro sólovou violu. Coby komorní hráč se na pódiu pravidelně objevuje vedle osobností jako Daniel Barenboim, András Schiff či Itzhak Perlman. V letech 2004–2006 byl členem Berlínských filharmoniků, v současné době působní jako violista Jerusalem String Quartetu. Často vystupuje na hudebních festivalech Verbier, Tangelwood, Aspen, Santa Fe aj., sám pak založil Izraelskou společnost pro komorní hudbu.

Sharon Kam

Izraelská klarinetistka Sharon Kam je absolventkou Juilliard School of Music, kde studovala u Charlese Neidicha. Svůj orchestrální debut zažila v šestnácti letech s Izraelskou filharmonií a Zubinem Mehtou. Po vítězství na mezinárodní soutěži ARD v Mnichově roku 1992 začala dostávat nabídky spolupráce od nejvýznamnějších orchestrů Evropy, Spojených států a Japonska. Při příležitosti velkolepých oslav 250. výročí narození W. A. Mozarta hrála jeho Klarinetový koncert A dur v živém televizním vysílání, které bylo přenášeno do třiatřiceti zemí celého světa. Intenzivně se věnuje komorní hudbě, při níž spolupracuje s Heinrichem Schiffem, Christianem Tetzlaffem či Leonidasem Kavakosem. Je oddanou propagátorkou soudobé hudby, např. ve světové premiéře provedla Koncert pro klarinet a kvartet Krzysztofa Pendereckého. Kromě klasického a moderního koncertního repertoáru se příležitostně věnuje také interpretaci jazzové hudby.

Sharon Kam - klarinet

Anežský klášter

Anežský klášter na Františku je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně. Byl založen králem Václavem I. v letech 1233–34 z podnětu jeho sestry, přemyslovské princezny Anežky pro řád klarisek, který Anežka uvedla do Čech a jehož byla první představenou. Předchůdcem kláštera byl špitál. Klarisky vznikly původně jako odnož řádu sv. Františka z Assisi, klášteru se kdysi také říkalo Pražské Assisi. Anežka byla mimořádnou duchovní osobností 13. století. Kromě tohoto kláštera klarisek, kde se stala abatyší, založila i jediný český církevní řád - špitální řád křižovníků s červenou hvězdou. Anežka Česká byla svatořečena v r. 1989.