Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
Neděle 12. září 2021, 20.00
Světové orchestry

Cena studentského speciálu se Vám při nákupu objeví až po přihlášení k Vašemu zákaznickému účtu. Pokud ještě nejste členem Klubu mladých a chcete čerpat členské výhody, registrujte se!

Koncert vysílá v přímém přenosu Český rozhlas.

Program

Franz Schubert: Symfonie č. 8 h moll, D. 759, „Nedokončená“Anton Bruckner: Symfonie č. 4 Es dur, WAB 104, „Romantická“

Strom se poznává po ovoci, Vídeňští filharmonikové po lesních rozích. Specifické žesťové nástroje jsou ale pouze jednou z mnoha specialit orchestru, který patří k těm nejslavnějším na světě. Jeho podstatnějším poznávacím znamením je schopnost udržet měkký a plastický zvuk i v těch nejdramatičtějších pasážích. Do čela Vídeňských filharmoniků se navíc postaví nestor současné dirigentské špičky, třiadevadesátiletý Herbert Blomstedt. Při svém prvním společném vystoupení na Dvořákově Praze provedou „Nedokončenou“ symfonii Franze Schuberta a „Romantickou“ symfonii od Antona Brucknera.

Oba skladatelé patří k ikonám vídeňské hudební historie, ačkoliv si za svého života užili více nezájmu než úspěchů. Schubertova „Nedokončená“ dnes patří k nejhranějším dílům vůbec, Brucknerova Symfonie č. 4 shrnuje fascinujícím způsobem snad všechno, čeho německý romantismus dosáhl. Vídeňští filharmonici již dávno přijali oba autory za vlastní a zařadili je do svého kmenového repertoáru.

  • Dress code: dark suit
  • Uzavření sálu: 19.55
  • Konec koncertu: 22.00

Interpreti

Wiener Philharmoniker

Vídeňští filharmonikové se dlouhodobě řadí k absolutní špičce mezi světovými orchestrálními tělesy. Jejich úctyhodná tradice, sahající až do roku 1842, je provázena jmény jako Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter, Karl Böhm, Herbert von Karajan či Leonard Bernstein. Také v současnosti s filharmoniky pravidelně vystupují nejlepší světoví dirigenti, mj. Daniel Barenboim, Riccardo Muti a Christian Thielemann. Orchestr každoročně realizuje čtyři desítky koncertů na domovském pódiu (včetně proslulého novoročního koncertu), kolem padesáti koncertů v rámci zahraničních turné a pravidelně účinkuje na Salcburském festivalu. Již od roku 1905 se věnuje pořizování nahrávek, kterých má k dnešku na svém kontě mnoho desítek včetně kompletů Beethovenových, Brahmsových a Mahlerových symfonií. V Praze se orchestr poprvé představil roku 1934 ve Smetanově síni Obecního domu za řízení Artura Toscaniniho.

Wiener Philharmoniker

Herbert Blomstedt

Legendární švédský dirigent Herbert Blomstedt se poprvé výrazněji zapsal do povědomí hudební veřejnosti již roku 1953, kdy získal Kusevického cenu, a hned dva roky poté následovalo vítězství v dirigentské soutěži v Salcburku. Již o rok dříve však debutoval se Stockholmskou filharmonií. V průběhu své umělecké dráhy stál v čele řady předních světových orchestrů, mj. Filharmonie Oslo, Staatskapelle Dresden, San Francisco Symphony či Gewandhausorchester Leipzig. Blomstedt je držitelem řady mezinárodních ocenění, čestných doktorátů a čestných dirigentských postů. Jeho interpretační záběr je nesmírně široký, za jeho největší přínos jsou však považovány jeho nedostižné brucknerovské kreace, vyznačující se jak analytickou přesností interpretace notového zápisu, tak hloubkou a oduševnělostí výrazu. I v úctyhodném věku přesahujícím devadesát let dál neúnavně spolupracuje s řadou předních světových orchestrů, a to s enormním uměleckým nasazením.

Rudolfinum, Dvořákova síň

Rudolfinum je jednou z nejvýznamnějších novorenesančních staveb v České republice. Svým pojetím víceúčelového kulturního domu bylo již v době svého vzniku unikátem evropského významu. Společným projektem dvou významných českých architektů Josefa Zítka a Josefa Schultze byla postavena velkolepá budova, která v sobě sloučila koncertní produkce, galerii a muzeum. Slavnostní otevření proběhlo 7. února 1885 za přítomnosti rakouského korunního prince Rudolfa, na jehož počest byla budova nazvána Rudolfinum. V roce 1896 proběhl v hlavní koncertní síni Rudolfina vůbec první koncert České filharmonie. Taktovky se tehdy ujal skladatel Antonín Dvořák, po němž byl poté koncertní sál pojmenován.