Nacházíte se v archivu Přejít na aktuální program
mistrovský kurz
Pátek 8. září 2023, 15.00
Pro budoucnost

Ceny vstupenek

200 Kč

Program

Zájemci o aktivní účast se mohou přihlásit formou zaslání svého uměleckého životopisu v délce maximálně 900 znaků na mail stehlikova@dvorakovapraha.cz, a to nejpozději do 31. 7. 2023. Věková hranice pro účast je 25 let.

Forma veřejného mistrovského kurzu je dalším příspěvkem Akademie klasické hudby v rámci Dvořákovy Prahy v úsilí o prohlubování uměleckého vzdělávání. Jako doprovodný program programové řady Pro budoucnost dává příležitost mladým umělcům setkat se u nástroje s mimořádnou uměleckou osobností a konzultovat vlastní pohled na interpretované dílo s umělci, jejichž zkušenosti z velkých mezinárodních pódií jsou neocenitelné. Mistrovský kurz je i jedinečnou příležitostí pro publikum nahlédnout do finální fáze přípravy interpretace. Není klasickou výukou, ale výměnou uměleckých názorů. Je vzrušujícím obrazem poslední přípravné fáze mladého interpreta před okamžikem, než s připraveným interpretačním tvarem vstoupí do koncertní arény, aby svůj umělecký názor sdělil publiku.

Tím, kdo provede mladé houslisty světem vybrané houslové tvorby dne 8. 9. 2023 od 15.00 hodin v Malém klavírním sále, bude fenomenální houslista Gil Shaham.

  • Dress code: casual
  • Konec koncertu: 17:00

Interpreti

Gil Shaham

Gil Shaham je jedním z nejvýznamnějších houslistů současnosti: jeho dokonalá technika v kombinaci s nenapodobitelnou vřelostí a ušlechtilým projevem jej proslavila jako amerického virtuózního mistra. Po celém světě jsou žádána jeho vystoupení s předními orchestry a dirigenty, na recitálech i s komorními soubory. Pravidelně vystupuje na velkých světových koncertních pódiích a nejprestižnějších festivalech.


K vrcholům jeho umělecké dráhy posledních let patří souborná nahrávka a veřejné provedení sonát a partit J. S. Bacha pro sólové housle, stejně jako recitály s jeho dlouholetým koncertním partnerem, klavíristou Akirou Eguchim. Pravidelně vystupuje s Berlínskou filharmonií, Bostonským, Chicagským a Sanfranciským symfonickým orchestrem, Izraelskou filharmonií, Losangeleskou filharmonií, Newyorskou filharmonií a Orchestre de Paris. Během několikaletých rezidenčních pobytů spolupracoval s orchestry v Montrealu, Stuttgartu a Singapuru. 

Shaham má na svém kontě více než dvě desítky koncertních a sólových CD, za které obdržel řadu cen Grammy, Grand Prix du Disque, Diapason d'Or a Gramophone Editor's Choice. Jeho poslední nahrávka z řady „1930s Violin Concertos“ (Vol. 2) byla nominována na cenu Grammy. Jeho nejnovější nahrávka Beethovenových a Brahmsových koncertů s orchestrem The Knights vyšla v roce 2021.

Gil Shaham získal v roce 1990 profesní stipendium Averyho Fishera a v roce 2008 prestižní cenu Averyho Fishera. V roce 2012 jej časopis Musical America vyhlásil Instrumentalistou roku. Hraje na Stradivariho housle Countess Polignac z roku 1699 a díky podpoře nadace Rare Violins In Consortium rovněž na Stradivariho nástroj Cremona c1719. Žije v New Yorku se svou ženou, houslistkou Adele Anthony, a třemi dětmi.

Gil Shaham - housle

Malý klavírní sál (HAMU)

Místem konání mistrovských kurzů bude Malý klavírní sál (místnost č. 1034), který se nachází v sídle Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění – v pozdně barokním Lichtenštejnském paláci na Malé Straně v Praze. Součástí budovy je také koncertní sál Bohuslava Martinů s kapacitou 200 osob a koncertní sál Galerie pro 130 osob. Oba sály slouží hlavně k pořádání absolventských koncertů a komornějších akcí. Palác je chráněn jako kulturní památka České republiky.